Otázky z online poradny s MUDr. Radkou Bažantovu na téma Příprava na těhotenství

Autor: Lenka Trnová
Publikováno: 7. 2.2023
Zpět do blogu

Na co by žena měla myslet, pokud se rozhodne otěhotnět ? 🤰🏼


V dnešní době je téma těhotenství a početí velmi citlivé. Stále více žen, potažmo párů 👩‍❤️‍👨se potýká s potížemi a jejich cesta za miminkem může být velmi dlouhá. Pojďme si připomenout, co vše můžeme udělat pro to, abychom eliminovali co nejvíce negativních vlivů, které nám na cestě za miminkem 🤱mohou komplikovat život.


V první řadě bychom si měli dát pozor na životosprávu. 🥗Vyvážená strava, stop kouření 🚬a abstinence od alkoholu🍷 je naprostým základem. Tělo potřebuje sílu, aby mohlo přivést na svět malý zázrak. Kouření, alkohol a nezdravá strava 🍟ženské tělo oslabuje a ovlivňuje přirozené pochody organismu. To se netýká jen ženy, ale samozřejmě i partnera. Zapojte ho do aktivní přípravy na miminko.


Se životosprávou souvisí také přísun živin, které zajistí tělu kompletní zásobení všech mikro i makronutrientů potřebných pro zdárný vývoj miminka. Verra Komplex💊 je svým složením vhodný k užívání již v procesu plánování početí a to i půl roku až rok dopředu.


Dále se zaměřte na pravidelný a přirozený pohyb. 🚶‍♀️Zlepší Vaší kondici, což oceníte jak v těhotenství, tak při porodu.


Dalším krokem před početím může být i preventivní návštěva zubního lékaře, praktického lékaře🩺 a gynekologa. Ujistěte se, že je vše v pořádku. Věřte, že při prvotrimestrálnich nevolnostech je vrtání stoličky to poslední, co byste si přála zažít.


Pokud jste zdravé a plánujete první miminko, zkuste “nepočítat” a “nekalkulovat”. Naše psychika je mocná. 👩‍❤️‍👨Berte stále sex jako radost a ne jako povinnost, protože máte plodné dny.


Na vaše nejčastější otázky odpovídá MUDr. Radka Bažantová:


1) Trpím Leidenskou mutací, na co si mám dávat pozor, jaká vyšetření vyžadovat a jaká jsou rizika?


MUDr. Radka Bažantová: Ve většině případů probíhá těhotenství u žen s Leidenskou mutací bez větších obtíží. Může být vyšší riziko potratu a dalších komplikací, jako je vysoký krevní tlak nebo předčasné odloučení placenty. Proto je třeba být sledována odborníkem (hematologem) po celou dobu těhotenství. Je důležité provádět pravidelné kontroly parametrů srážlivosti krve a na základě výsledku Vám poté lékař předepíše terapii, krev se naředí a předejde se tím případnému potratu. To je důležité zejména v prvním trimestru. Zařaďte také pravidelný pohyb (alespoň každodenní procházku), zabrání se ním otékání nohou – stagnace krve v dolních končetinách zvyšuje riziko vzniku sraženiny. Hlídá se i datum porodu, ženy s Leidenskou mutací by neměly přenášet. Pravidelné kontroly u lékaře, hematologa, potom pokračují i v šestinedělí.


2) Kojím a chtěli bychom další miminko, ale zatím se nám nedaří. Ovulační testy mi vychází negativně i přes pravidelnou menstruaci.


MUDr. Radka Bažantová: Obecně dochází po porodu k hormonálním změnám, klesají hladiny progesteronu a estrogenu a obnovuje se činnost gonadotropinu. Tím se spustí normální hormonální cyklus, tomu však zabraňují hormony odpovědné za laktaci – oxytocin a prolaktin. Prolaktin potlačí v mozku hormon, který stimuluje vaječník k ovulaci. Kojení u Vás tedy může blokovat onu ovulaci. Čím je množství prolaktinu v těle vyšší (pokud pravidelně a dlouho kojíte), tím je nižší pravděpodobnost ovulace. Přirozené mechanismy se potom navracejí od příkrmů, ale i to může trvat minimálně 6 týdnů. Byla bych tedy trpělivá, doplňovala bych potřebné nutrienty, užívala si miminko a netlačila na sebe.


3) Jak ovlivnit uhnízdění embrya při IVF (in vitro fertilizaci)? Verru beru už více jak měsíc.


MUDr. Radka Bažantová: Doplňování vitaminů a mikronutrientů formou Verra Komplexu chválím a dále bych pokračovala. Doba pro dostatečnou suplementaci je individuální. Dále bych doporučila pravidelný pohyb (alespoň procházku).


4) Je lepší před otěhotněním úplně omezit alkohol? Jaký má vliv na samotné otěhotnění?


MUDr. Radka Bažantová: Na otěhotnění má vliv celkový životní styl budoucích rodičů. Pokud budete jíst pestrou a vyváženou stravu, mít pravidelný pohyb, doplňovat vitaminy a mikronutrienty, pak by neměl alkohol v rozumné míře vadit. Rozhodně bych doporučila při plánování miminka alkohol omezit. Nestresujte se ale tím, když si dopřejete dvě skleničky vína do týdne.


5) Čím utlumit celodenní „ranní“ nevolnost? Zázvor mi pomáhá jen trochu a občas…


MUDr. Radka Bažantová: Zkusila bych Verru Klidné & Pohodové těhotenství. Obsahuje laktobacily z fermentované sóji, které pozitivně ovlivňují trávení, i imunitní systém maminky i miminka. Je třeba ji ale užívat minimálně 2 měsíce.


6) Na co se mám před těhotenstvím zaměřit z hlediska ženského těla? (Pravidelně chodím na zubní prohlídky a posiluji pánevní dno)


MUDr. Radka Bažantová: Mimo zubní prevence a dentální hygieny, jak píšete, bych doporučila navštívit svého praktického lékaře, ke kterému bychom všichni měli chodit každé dva roky na preventivní prohlídku. Na základě krevních testů zhodnotí, mimo obecných parametrů, jako jsou krevní obraz – kontrola chudokrevnosti, zánětlivé markery – ukazatele zánětu a vyšetření funkce ledvin, i hodnoty hormonů štítné žlázy. Především ty je důležité mít před těhotenstvím v pořádku. Laboratorně se hodnotí i glykemie – hladina cukru v krvi. Lékař změří krevní tlak a EKG.


Pravidelným pohybem a pestrým jídelníčkem s dostatkem vlákniny pečujete o pravidelnou stolici, čímž je možné ovlivnit obtíže s vnitřními hemoroidy. Dále je na místě doplnění potřebných vitamínu a mikronutrientů.


7) Mohla byste mi, prosím, doporučit, čím podpořit ovulaci?


MUDr. Radka Bažantová: Doporučila bych pestrý jídelníček s omezením rafinovaných cukrů a pravidelný pohyb (alespoň procházky). Z výživových doplňků bych s klidným svědomím doporučila Verra Komplex Plodnost & Těhotenství. Obsahuje všechny důležité živiny v aktivní formě s maximální vstřebatelností. Neobsahuje žádné alergeny a žádná zbytečná aditiva, která by Vás a v budoucnu i miminko v bříšku zatěžovalo.


8) Kdy je dobré začít připravovat své i partnerovo tělo na početí (přestat kouřit, pít kávu, alkohol…)


MUDr. Radka Bažantová: Je dobré začít se připravovat 3 měsíce před plánovaným otěhotněním. Zde bych ale poznamenala, že čím dřív se přestane kouřit a omezí se alkohol (není třeba úplné abstinence) tím pro zdraví lépe :-).


Děkujeme mnohokrát MUDr. Radce Bažantové za skvělé odpovědi a těšíme se zase příště na našem instagramu.

Jaký mají vliv prostaglandiny na menstruační bolest?

Jaký mají vliv prostaglandiny na menstruační bo...

Prostaglandiny jsou látky vytvářené tělem, které mají mnoho účinků. Způsobují například stahování děložního svalstva a vyvolávají porod. 🤰🏻 Jedná se o skupinu lipidů, které se v těle vytvářejí v místech...

Jaký mají vliv prostaglandiny na menstruační bolest?

Prostaglandiny jsou látky vytvářené tělem, které mají mnoho účinků. Způsobují například stahování děložního svalstva a vyvolávají porod. 🤰🏻 Jedná se o skupinu lipidů, které se v těle vytvářejí v místech...

Prostaglandiny jsou látky vytvářené tělem, které mají mnoho účinků. Způsobují například stahování děložního svalstva a vyvolávají porod. 🤰🏻

Jedná se o skupinu lipidů, které se v těle vytvářejí v místech poškození tkáně nebo infekce. Fyziologicky se podílejí na léčbě poranění a onemocnění. Řídí procesy, jako je zánět, průtok krve, tvorba krevních sraženin a vyvolání porodu.

Prostaglandiny regulují ženský reprodukční systém a podílejí se na řízení ovulace, menstruačního cyklu 🩸 a vyvolání porodu. Různé prostaglandiny – nejčastěji prostaglandin E2 – mohou být použity k nastartování porodu.

Prostaglandiny také hrají roli v primární dysmenoree. To je křečovitá bolest, která přichází před menstruací nebo během ní. Tato bolest je způsobena právě prostaglandiny, které se tvoří ve sliznici dělohy. Prostaglandiny způsobují stahování svalů a cév dělohy. První den menstruace je hladina prostaglandinů vysoká, s dalšími dny ale klesá. To je důvod, proč se bolest po několika prvních dnech menstruace obvykle mírní.

Léky 💊 první volby při léčbě bolestivé menstruace se zaměřují právě na prostaglandiny. Nazývají nesteroidní protizánětlivé léky (antiflogistika, NSAID, ibuprofen, paracetamol). Snižují prostaglandiny produkované tělem, čímž snižují i jejich účinky.

Verra tým 💕

 

Seznam použité literatury:

Dysmenorrhea: Painful Periods. Online. American College of Obstetricians and Gynecologists. Dostupné z: https://www.acog.org/womens-health/faqs/dysmenorrhea-painful-periods.Everything You Want to Know About Prostaglandins. Online. Healthline. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/prostaglandins.Prostaglandins. Online. You and Your Hormones by the Society for Endocrinology. Dostupné z: https://www.yourhormones.info/hormones/prostaglandins/.

Verra Mintie

Verra Mintie

Novinka VERRA MINTIE je tu❗️ Verra se od počátku snaží jít Clean Label cestou. Receptury našich produktů vytváříme v prémiové kvalitě a bez zbytečných aditiv, tedy konzervantů, barviv a dalších...

Verra Mintie

Novinka VERRA MINTIE je tu❗️ Verra se od počátku snaží jít Clean Label cestou. Receptury našich produktů vytváříme v prémiové kvalitě a bez zbytečných aditiv, tedy konzervantů, barviv a dalších...

Novinka VERRA MINTIE je tu❗️

Verra se od počátku snaží jít Clean Label cestou. Receptury našich produktů vytváříme v prémiové kvalitě a bez zbytečných aditiv, tedy konzervantů, barviv a dalších přídatných látek. Z tohoto důvodu mají mikronutrienty uvnitř kapsle svou přirozenou barvu a vůni. Ne všem však vůně mikronutrientů při polknutí kapslí vyhovuje, obzvláště během těhotenství. 

Dlouho jsme hledali cestu, jak Vám konzumaci co nejvíce zpříjemnit. Jako první na trhu jsme proto pro Vás připravili novinku VERRA MINTIE! 

🤍 A co jsou to VERRA MINTIE? 🤍

Srdíčka VERRA MINTIE obsahují přírodní mátovou esenci pro svěží aroma kapslí. Prochází certifikovanou výrobou, neobsahují alergeny, ftaláty, bisfenol-A nebo GMO. 

Pro maximální bezpečnost jsou také Verra Mintie kladně posouzeny ve Státním zdravotním ústavu 🇨🇿 a v dalších akreditovaných laboratořích. Výsledky, které vyšly na výbornou, jsou brzy ke zhlédnutí na našich webových stránkách. 

Svěží peprnomátové aroma v podobě Verra Mintie* naleznete v produktech Verra Probiotika pro těhotné ženy a Premium Omega-3, kde svou vůní zpříjemní užívání a to obzvláště během těhotenství. 

Výsledky studie z roku 2019 totiž ukázaly, že aroma máty může být účinné při snižování nevolnosti a zvracení v těhotenství. To, že je aromaterapie mátovým olejem vhodná při těhotenské nevolnosti, potvrdila i další studie z roku 2020.

Co na naše Verra Minties říkáte? Budeme rádi, když nám napíšete do komentářů!

Verra Tým 💕


*Verra Mintie obsahuje přírodní peprnomátové aroma. Nejezte


Seznam použité literatury: 

Amzajerdi A, Keshavarz M, Montazeri A, Bekhradi R. Effect of mint aroma on nausea, vomiting and anxiety in pregnant women. J Family Med Prim Care. 2019 Aug 28;8(8):2597-2601. doi: 10.4103/jfmpc.jfmpc_480_19. PMID: 31548939; PMCID: PMC6753788.

Putri¹, Suci Santika, Nurul Isnaini, and Ike Ate Yuviska. "The effect of mint oil on nausea and vomiting during pregnancy." (2020).

FAQ: "Je to fakt tak dobrý?"

FAQ: "Je to fakt tak dobrý?"

Omlouváme se za formulaci, ale i takový dotaz nám občas přistane. 😅 Rádi bychom proto na něj odpověděli veřejně, aby se odpověď dostala ke všem, kteří právě tuto otázku mohou...

FAQ: "Je to fakt tak dobrý?"

Omlouváme se za formulaci, ale i takový dotaz nám občas přistane. 😅 Rádi bychom proto na něj odpověděli veřejně, aby se odpověď dostala ke všem, kteří právě tuto otázku mohou...

Omlouváme se za formulaci, ale i takový dotaz nám občas přistane. 😅 Rádi bychom proto na něj odpověděli veřejně, aby se odpověď dostala ke všem, kteří právě tuto otázku mohou mít na jazyku. 🤍

✅Produkty Verra obsahují klíčové živiny v maximálně vstřebatelných formách a prémiové kvalitě.

Mikronutrienty jsou během těhotenství, kojení, při snažení se o miminko a celkově na podporu reprodukčního systému zvláště důležité. Naše komplexy jsou bohaté na aktivní kyselinu listovou (methylfolát), myo-inositol, vitamin B12, B6, železo, zinek, vitamin D… a mnoho dalších mikronutrientů a rostlinných extraktů (v závislosti na konkrétním produktu).

✅Kvalita a bezpečnost našich produktů je naší absolutní prioritou. 

Každý produkt je pečlivě testován, posuzován Státním zdravotním ústavem (SZÚ) a vytvořen s ohledem na nejvyšší standardy kvality. Naše výrobky tak splňují nejpřísnější normy. Každý produkt je navíc vytvořen na základě nejnovějších výzkumů a poznatků v oblasti zdravého reprodukčního systému. 

✅Pomohli jsme již tisícům z Vás.

Tisíce spokojených zákazníků jsou naše každodenní motivace. Mnoho mladých slečen, párů snažících se o miminko, těhotných a kojících maminek, nám denně píše, že jim naše produkty pomohly. 

Příběhy našich zákazníků jsou pro nás největším důkazem kvality produktů. Zprávy od Vás si můžete zobrazit na našich webových stránkách nebo na instagramu ve výběrech. 

Verra Tým 💕

Mohu otěhotnět během menstruace?

Mohu otěhotnět během menstruace?

Ovulace je fyziologický proces definovaný prasknutím a uvolněním dominantního folikulu z vaječníku do vejcovodu. Celý proces je regulován fluktuací hladin gonadotropních hormonů (FSH/LH). Během ovulace vajíčko opustí vaječník a putuje...

Mohu otěhotnět během menstruace?

Ovulace je fyziologický proces definovaný prasknutím a uvolněním dominantního folikulu z vaječníku do vejcovodu. Celý proces je regulován fluktuací hladin gonadotropních hormonů (FSH/LH). Během ovulace vajíčko opustí vaječník a putuje...

Ovulace je fyziologický proces definovaný prasknutím a uvolněním dominantního folikulu z vaječníku do vejcovodu. Celý proces je regulován fluktuací hladin gonadotropních hormonů (FSH/LH). Během ovulace vajíčko opustí vaječník a putuje vejcovodem, kde ho mohou oplodnit spermie. Vajíčko může přežít pouze 24 hodin po ovulaci. Z tohoto důvodu se během této doby musí setkat se spermií, aby došlo k otěhotnění. Poté putuje do dělohy.

Při pohlavním styku během menstruace 🩸 je pravděpodobnost otěhotnění velmi malá. Do ovulace totiž zbývá ještě několik dní. Toto se týká převážně žen, které mají typicky 28 až 30denní nebo delší cyklus. Existují však výjimky. Pokud má žena kratší cyklus, například každých 21 až 24 dní, znamená to, že ovulace přijde v cyklu dříve. Vzhledem k tomu, že spermie mohou v děloze přežít až 5 dní, při pohlavním styku ke konci menzes a díky časné ovulaci může počít o 4 nebo 5 dní později.

Pravděpodobnost otěhotnění během menstruace je nízká, ale možnost tu je. Pokud se však snažíte otěhotnět 🤰🏻, není to nejvhodnější čas k pohlavnímu styku.

Verra tým 💕

#verra #getverra #plodnost #tehotenstvi #fertility #menstruace #reprodukcnizdravi

Seznam použité literatury:
Holesh JE, Bass AN, Lord M. Physiology, Ovulation. 2023 May 1. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–. PMID: 28723025.
American Pregnancy Association. Can You Get Pregnant on Your Period? [online]. [cit. 2023-08-25]. Dostupné z: https://americanpregnancy.org/can-i-get-pregnant-if/can-you-get-pregnant-on-your-period/
Chuť na sladké při menstruaci

Chuť na sladké při menstruaci

Chuť na jídlo a příjem potravy jsou během menstruačního cyklu ovlivněny steroidními hormony. Zejména v luteální fázi se často objevuje zvýšená chuť na určité potraviny.  Studie z roku 2016 naznačuje,...

Chuť na sladké při menstruaci

Chuť na jídlo a příjem potravy jsou během menstruačního cyklu ovlivněny steroidními hormony. Zejména v luteální fázi se často objevuje zvýšená chuť na určité potraviny.  Studie z roku 2016 naznačuje,...

Chuť na jídlo a příjem potravy jsou během menstruačního cyklu ovlivněny steroidními hormony. Zejména v luteální fázi se často objevuje zvýšená chuť na určité potraviny. 

Studie z roku 2016 naznačuje, že změny v hladinách hormonů estrogenu a progesteronu způsobují před menstruací chuť na sladké a na potraviny s vysokým obsahem sacharidů. 🍭

Při konzumaci polysacharidů a sladkostí totiž lidské tělo uvolňuje serotonin. Serotonin je chemická látka, která zvyšuje pocity štěstí. Zvýšení dobrých pocitů je vždycky příjemné, ale o to víc, když se kvůli rozbouřeným hormonům necítíte zrovna nejlépe. 🙍🏻‍♀️

Podle starší studie z roku 2004 přibližně polovina žen, které touží po sladkém, uvádí, že dychtí po čokoládě. Bylo zjištěno, že chuť na čokoládu, stejně jako chuť na sladké, se u mnoha žen objevuje v období okolo menstruace.

Čokoláda 🍫 je potravinou s vysokým obsahem sacharidů, na kterou má mnoho žen při menstruaci větší chuť než jindy během menstruačního cyklu. Chuť na čokoládu může mít dva důvody. Prvním je, že fyziologický stav ženy okolo menstruace může vyvolat potřebu, kterou uspokojí jedna ze složek čokolády (např. hořčík nebo serotonin). Druhým pak může být, že čokoláda způsobí potěšení zvýšeným uvolněním neurotransmiterů.


Verra tým 💕


Seznam použité literatury:

Zellner, D. A., Garriga-Trillo, A., Centeno, S., & Wadsworth, E. (2004). Chocolate craving and the menstrual cycle. Appetite, 42(1), 119–121.doi:10.1016/j.appet.2003.11.004

Krishnan, S., Tryon, R., Welch, L.C., Horn, W.F. and Keim, N.L. (2016), Menstrual cycle hormones, food intake, and cravings. The FASEB Journal, 30: 418.6-418.6. https://doi.org/10.1096/fasebj.30.1_supplement.418.6

Healthline: Why You Want to Eat All the Things Before Your Period [online]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/period-cravings



Káva a mikronutrienty

Káva a mikronutrienty

Přemýšlíte někdy, kdy je ten nejlepší čas ⏰ pro zapití některého z našich produktů?  Naše produkty doporučujeme užívat vždy po jídle – po snídani nebo po obědě. Večer užívání nedoporučujeme,...

Káva a mikronutrienty

Přemýšlíte někdy, kdy je ten nejlepší čas ⏰ pro zapití některého z našich produktů?  Naše produkty doporučujeme užívat vždy po jídle – po snídani nebo po obědě. Večer užívání nedoporučujeme,...

Přemýšlíte někdy, kdy je ten nejlepší čas ⏰ pro zapití některého z našich produktů? 

Naše produkty doporučujeme užívat vždy po jídle – po snídani nebo po obědě. Večer užívání nedoporučujeme, protože se zpomaluje náš gastrointestinální systém, a tím se snižuje vstřebatelnost živin.

Ke snídani nebo po obědě si také mnoho z nás vychutnává svou oblíbenou kávu. Jak je to ale se vstřebatelností vitaminů a minerálů, pokud své kapsle 💊  “zapijeme” kávou?

Taniny a kofein obsažený v kávě mohou interagovat s mikronutrienty a ovlivnit tak jejich vstřebatelnost. Kofein urychluje trávení, čímž se potrava pohybuje trávicím traktem rychleji a vitaminy a minerály nemají dostatek času na plné vstřebání se. Kofein má navíc diuretické (močopudné) vlastnosti, čímž se může snižovat koncentrace vitaminů rozpustných ve vodě. 💧

Proto k dávkování suplementů nedoporučujeme popíjet kávu. Mezi užíváním kapslí některého z našich produktů a pitím kávy doporučujeme dodržovat rozestup alespoň 30 minut k maximální vstřebatelnosti. 

Děkujeme mnohokrát @vypnihlavu za tip na článek! ❤️


Verra tým 💕

Proč tampony ne, pokud se snažíte o miminko?!

Proč tampony ne, pokud se snažíte o miminko?!

Tampony jsou jednou z nejčastěji užívaných menstruačních🩸 hygienických pomůcek a jsou zřídkakdy považovány za potenciální zdroj škodlivin🦠. Riziko užívání tamponů však pravděpodobně spočívá ve zvýšené absorpci látek v pochvě. Tampony...

Proč tampony ne, pokud se snažíte o miminko?!

Tampony jsou jednou z nejčastěji užívaných menstruačních🩸 hygienických pomůcek a jsou zřídkakdy považovány za potenciální zdroj škodlivin🦠. Riziko užívání tamponů však pravděpodobně spočívá ve zvýšené absorpci látek v pochvě. Tampony...

Tampony jsou jednou z nejčastěji užívaných menstruačních🩸 hygienických pomůcek a jsou zřídkakdy považovány za potenciální zdroj škodlivin🦠. Riziko užívání tamponů však pravděpodobně spočívá ve zvýšené absorpci látek v pochvě.

Tampony se zavádějí do pochvy, aby absorbovaly menstruační krev. Pochva je díky bohatému prokrvení vhodná pro přenos léčiv💊 do systémového krevního oběhu. To naznačuje, že by tímto způsobem mohla přenášet do krve i například toxické chemické látky🧪.

Většina tamponů je vyrobena z bavlny🥼 nebo bavlněných směsí. Zemědělská👩🏼‍🌾 půda obsahuje kovy i pesticidy, které pocházejí z používání hnojiv. Studie ukázaly, že rostliny🌱 bavlníku mohou v různých částech rostliny bioakumulovat různé kovy. Například kadmium, olovo nebo rtuť, které jsou rovněž toxické pro životní prostředí. Dalším problémem může být bělení chlorem, které může přispívat ke vzniku dioxinů a furanů v tamponech.

Rtuť🌡, dle studie z roku 2019, negativně ovlivňuje lidskou reprodukci👩‍❤️‍💋‍👨 a působí na reprodukční a endokrinní systém. Údaje naznačují, že expozice rtuti u myších🐭 samic může vést k jejímu hromadění ve vaječnících. To může způsobit změny v reprodukčním chování a přispět k neplodnosti.

Dle jiné studie z roku 2019 byla pozorována souvislosti mezi používáním tamponů a zvýšenými hladinami biomarkerů rtuti a oxidačního stresu. Výsledky naznačují, že tampony mohou být zdrojem chemických🧑🏻‍🔬 látek, se kterými mohou souviset zdravotní🏥 následky.

Verra tým💕

 

Couvade syndrom

Couvade syndrom

Couvade syndrom je fenomén pozorovaný již od starověku🏰. Charakterizuje se jako porucha somatických příznaků, kdy se u tatínka objevují různé fyzické příznaky🤕 jako reakce na těhotenství🤰🏻 jeho partnerky. Můžeme jej...

Couvade syndrom

Couvade syndrom je fenomén pozorovaný již od starověku🏰. Charakterizuje se jako porucha somatických příznaků, kdy se u tatínka objevují různé fyzické příznaky🤕 jako reakce na těhotenství🤰🏻 jeho partnerky. Můžeme jej...

Couvade syndrom je fenomén pozorovaný již od starověku🏰. Charakterizuje se jako porucha somatických příznaků, kdy se u tatínka objevují různé fyzické příznaky🤕 jako reakce na těhotenství🤰🏻 jeho partnerky. Můžeme jej také nazvat syndromem těhotného otce🫃🏼.

Podstatné jméno couvade pochází z francouzského slovesa “couver”, španělského “encovar” nebo “Cueva”, což znamená líhnout se🐣, hnízdit🪺 nebo vyvádět mláďata🐥.

Ačkoli bylo zdokumentováno, že Couvade syndrom postihuje všechny rasy a socioekonomické třídy, častěji se vyskytuje u etnických menšin, Afroameričanů a těch, kteří neplánovali těhotenství😯.

Mezi příznaky patří úzkost😰, přibývání na váze, bolesti břicha, zubů🦷, gastrointestinální poruchy, změny spánkového režimu😴, nespavost a snížené libido.

Příznaky obvykle vrcholí v prvním a třetím trimestru a samovolně odeznívají v období po porodu👨🏻‍🍼.

Vzhledem ke komplexnosti Couvade syndromu jej nelze🙅🏻‍♂️ vysvětlit jediným mechanismem. Pravděpodobně jsou ale na vině hormonální a psychologické aspekty. Existuje několik psychoanalytických teorií, které se Couvade syndrom snaží vysvětlit. Patří mezi ně například úzkost u nastávajících tatínků, marginalizace mužů během těhotenství a porodu a teorie, že přechod k otcovství je vývojovou krizí.

I přestože má tento syndrom silné psychosociální aspekty, dochází také k několika hormonálním změnám v průběhu přípravy na otcovství👨‍👧‍👦. Podobně jako u žen dochází k změnám v chování a hormonálních profilech v reakci na těhotenství.

Dle polské studie z roku 2013 četnost příznaků Couvade syndromu u mužů souvisí s mužskou empatií🙏🏻. Jinými slovy muži, kteří jsou emocionálně citliví nebo mají sklony k úzkostem, mohou fyziologicky prožívat těhotenství svých partnerek, což lze interpretovat jako soucit😌.

Verra tým💕

 

Vliv potravin na mužskou plodnost

Vliv potravin na mužskou plodnost

V současné době není příčina nižší kvality spermatu dostatečně objasněna a je do ní zapojeno mnoho fyziologických, environmentálních🌍 a genetických faktorů🧬, včetně oxidačního stresu🚬. Dle studie z roku 2017 strava...

Vliv potravin na mužskou plodnost

V současné době není příčina nižší kvality spermatu dostatečně objasněna a je do ní zapojeno mnoho fyziologických, environmentálních🌍 a genetických faktorů🧬, včetně oxidačního stresu🚬. Dle studie z roku 2017 strava...

V současné době není příčina nižší kvality spermatu dostatečně objasněna a je do ní zapojeno mnoho fyziologických, environmentálních🌍 a genetických faktorů🧬, včetně oxidačního stresu🚬.

Dle studie z roku 2017 strava a složky potravy🥗mohou být jednou z příčin snížené kvality spermií.

A jaké potraviny mohou mít vliv na mužskou plodnost?👀

▫️Sójové potraviny: negativní vliv na mužskou plodnost mohou mít fytoestrogeny obsažené v sójových potravinách. Ty mají škodlivé účinky na mužský endokrinní systém s potenciálním vlivem na plodnost.

▫️Brambory🥔: obsahují především škroby s vysokým glykemickým indexem. Vzhledem k tomu, že metabolismus glukózy je důležitý pro spermatogenezi, může mít nadbytek příjmu brambor a dalších potravin s vysokým obsahem škrobu škodlivý vliv na parametry spermií. Bylo totiž prokázáno, že hyperglykémie ovlivňuje pohyblivost spermií a oplození u zralých spermií.

▫️Ovoce a zelenina🍎🥦: jsou bohaté na vodu, antioxidační vitaminy (zejména vitamin C, β-karoten a polyfenoly), některé minerální látky s antioxidačními účinky (draslík a hořčík), foláty a vlákninu. Existuje souvislost mezi antioxidačním stavem a produkcí reaktivních forem kyslíku (ROS) ve spermiích.

Byly publikovány studie, dle kterých má suplementace konkrétních živin a doplňků stravy pozitivní vliv na mužskou plodnost. Tyto důležité živiny jsou v ideálním množství obsaženy například v našem Plodnost Boosteru pro muže.❤️

Verra tým💕

Jak funguje těhotenský test?

Jak funguje těhotenský test?

Těhotenské testy detekují hormon lidský choriový gonadotropin (hCG), který se začíná tvořit přibližně 6 dní po početí. Pokud jsou správně dodrženy pokyny v návodu, domácí těhotenské testy jsou obvykle přesné....

Jak funguje těhotenský test?

Těhotenské testy detekují hormon lidský choriový gonadotropin (hCG), který se začíná tvořit přibližně 6 dní po početí. Pokud jsou správně dodrženy pokyny v návodu, domácí těhotenské testy jsou obvykle přesné....

Těhotenské testy detekují hormon lidský choriový gonadotropin (hCG), který se začíná tvořit přibližně 6 dní po početí. Pokud jsou správně dodrženy pokyny v návodu, domácí těhotenské testy jsou obvykle přesné. Pozitivní výsledek testu je téměř jistě správný. Negativní výsledek je spolehlivý méně. Může být proveden příliš brzy nebo být ovlivněn některými léky. Moč by neměla být odebrána po vypití velkého množství tekutin💧, protože zředěný vzorek může vést k falešně negativnímu výsledku testu. Krev v moči naopak může způsobit výsledek testu falešně pozitivní. hCG je primárně katabolizován v játrech a asi 20 % je vylučováno močí. Podjednotka hCG je degradována v ledvinách na jádrový fragment, který se měří pomocí testů hCG v moči🚽.

Lidský choriový gonadotropin je hormon produkovaný buňkami placenty během těhotenství. Tento hormon stimuluje žluté🟡 tělísko k produkci progesteronu pro udržení těhotenství. Menší množství hCG je produkováno také hypofýzou (podvěskem mozkovým), játry, tlustým střevem a dokonce některými malignitami.

Hladiny hCG se mohou u žen s normálním těhotenstvím značně lišit. Koncentrace hCG v séru a moči exponenciálně stoupají📈 v prvním trimestru těhotenství a během prvních 8 týdnů se zdvojnásobují přibližně každých 24 hodin⏱. Vrcholu obvykle dosahuje kolem 10. týdne těhotenství a poté hladiny klesají přibližně do 16. týdne těhotenství, kdy zůstávají poměrně konstantní až do termínu porodu🤱.

Většina těhotenských testů🤰🏻 může být provedena od prvního dne vynechané menstruace🩸 nebo nejméně 21 dní po posledním nechráněném pohlavním styku👩‍❤️‍👨.

Verra tým💕

Jaký vliv má věk na kvalitu spermatu?

Jaký vliv má věk na kvalitu spermatu?

Stárnutí👴🏻a je kombinací nevratných změn, které lze v průběhu času pozorovat u všech eukaryotických organismů🦠 na úrovni molekul, buněk, tkání, orgánů🫁 a systémů. S věkem se snižuje reprodukční schopnost mužů...

Jaký vliv má věk na kvalitu spermatu?

Stárnutí👴🏻a je kombinací nevratných změn, které lze v průběhu času pozorovat u všech eukaryotických organismů🦠 na úrovni molekul, buněk, tkání, orgánů🫁 a systémů. S věkem se snižuje reprodukční schopnost mužů...

Stárnutí👴🏻a je kombinací nevratných změn, které lze v průběhu času pozorovat u všech eukaryotických organismů🦠 na úrovni molekul, buněk, tkání, orgánů🫁 a systémů. S věkem se snižuje reprodukční schopnost mužů i žen. Ve srovnání s ženami je pokles mužské reprodukční schopnosti méně výrazný a má se za to, že muži mohou být reprodukčně aktivní po celý život. V literatuře byl význam věku matky mnohokrát studován. Vliv věku otců na reprodukci je známý málo👀.

Kvalita spermatu se s věkem mění. Denní produkce, celkový počet a životaschopnost spermií s věkem klesá📈. U mužů starších 50 let se denní produkce spermií snižuje o zhruba 30 %.

Jedním z důvodů stárnutí je oxidační stres, vyvolaný nerovnováhou mezi volnými radikály a antioxidační schopností. Volné radikály jsou reaktivní💥 chemické látky obsahující nepárový valenční elektron. Díky tomu jsou vysoce reaktivní vůči sacharidům🍬, lipidům🥓, proteinům🥩, nukleovým kyselinám🧬 a dalším buněčným molekulám. Volné radikály vznikají v těle za normálních podmínek nebo mohou být způsobeny vnějšími zdroji, např. zářením, herbicidy, kouřením cigaret🚬, chronickým stresem, nadbytkem alkoholu🥂 a drog nebo znečištěným ovzduším💨. V mitochondriích (energetických továrnách) se kyslík přeměňuje na vysoce reaktivní molekuly kyslíku nazývané reaktivní formy kyslíku (ROS). Nízké a střední koncentrace ROS jsou v těle důležité pro obranu🤺 proti infekcím. Vysoké koncentrace ROS ale vedou k různým buněčným poškozením. Membrána spermií se skládá z velkého množství mastných kyselin, které jsou primárním cílem oxidačního stresu. Dalšími cíli jsou jsou strukturální proteiny a nukleové kyseliny.

Změny související s věkem vedou u mužů k postupným změnám spermatogeneze (tvorby spermií) a hladin hormonů. V důsledku těchto změn dochází k poklesu kvality i kvantity (počtu) spermií. Některé studie však prokázaly, že obezita🥓, nedostatek pohybu🛋 a onemocnění spojená s věkem mají na pokles hladiny testosteronu větší vliv než stárnutí. Účinky stárnutí na mužský reprodukční systém jsou poměrně komplexní a jsou řízeny jak normálním fyziologickým procesem, tak faktory prostředí🌍.

Verra tým💕

Je bezpečné barvit si vlasy v těhotenství?

Je bezpečné barvit si vlasy v těhotenství?

Barvení🎨 vlasů je velmi oblíbené po celém světě🌎. Z tohoto důvodu se objevily obavy, zda je užití barev na vlasy během těhotenství bezpečné. Jak to tedy s barvením během těhotenství...

Je bezpečné barvit si vlasy v těhotenství?

Barvení🎨 vlasů je velmi oblíbené po celém světě🌎. Z tohoto důvodu se objevily obavy, zda je užití barev na vlasy během těhotenství bezpečné. Jak to tedy s barvením během těhotenství...

Barvení🎨 vlasů je velmi oblíbené po celém světě🌎. Z tohoto důvodu se objevily obavy, zda je užití barev na vlasy během těhotenství bezpečné. Jak to tedy s barvením během těhotenství a kojení je?👀

Experimentální studie na zvířatech🐁 prokázaly riziko teratogenity způsobené některými chemickými látkami obsaženými v přípravcích na vlasy💇🏼‍♀️, pokud byly použity ve velmi vysokých📈 dávkách. Studie na lidech ukazují, že barvení vlasů vede jen k velmi malé absorpci škodlivých chemických látek pokožkou hlavy🩸 (pokud nedojde k popáleninám nebo abscesům na pokožce hlavy). Proto je nepravděpodobné, že se tyto chemické látky dostávají do placenty ve významném množství, které by způsobilo komplikace.

Studie z roku 2008 tvrdí, že 3 až 4 návštěvy kadeřníka během těhotenství nezvyšují riziko komplikací🤞🏻.

Studie z roku 2021 zjistila souvislost mezi barvením vlasů a nízkou porodní vahou miminka. Zvýšená pravděpodobnost dalších komplikací ale prokázána nebyla. Zároveň tvrdí, že není stoprocentně jisté, zda barvení vlasů má na plod vliv, či nikoliv.

Během kojení🧑🏼‍🍼 se předpokládá, že je barvení vlasů neškodné🙏🏻. Velmi málo chemických látek používaných v barvách na vlasy se dostává do krevního oběhu, tak je nepravděpodobné, že by se jejich významné množství dostalo do mateřského mléka🥛.

Verra tým💕

 

Mohou psi rozpoznat těhotenství?

Mohou psi rozpoznat těhotenství?

Jednou z úžasných vlastností psů🐶 je jejich čumák a schopnost rozpoznat a zapamatovat si pachy i dlouho poté, co byli vystaveni původnímu zápachu💩. Velká část psího mozku je věnována analýze...

Mohou psi rozpoznat těhotenství?

Jednou z úžasných vlastností psů🐶 je jejich čumák a schopnost rozpoznat a zapamatovat si pachy i dlouho poté, co byli vystaveni původnímu zápachu💩. Velká část psího mozku je věnována analýze...

Jednou z úžasných vlastností psů🐶 je jejich čumák a schopnost rozpoznat a zapamatovat si pachy i dlouho poté, co byli vystaveni původnímu zápachu💩.

Velká část psího mozku je věnována analýze pachů. Uvádí se, že psí schopnost detekce pachů je až 10 000-100 000x vyšší než u průměrného člověka🚶🏻‍♀️. Předpokládá se také, že psi mají v nosní dutině více než 220 milionů čichových receptorů, zatímco lidé asi 5 milionů. To psům umožňuje rozlišit 30 000 až 100 000 vůní. Tento zvýšený smysl dává psům schopnost detekovat velké množství chemických sloučenin obsahujících molekuly, které mezi sebou vykazují jen malé rozdíly. Díky jedinečné schopnosti odhalit cílový pach mezi mnoha pachy a schopnosti učit se, je pes🦮neodmyslitelnou součástí vojenských🪖, pátracích a záchranných🛟 akcí po celém světě.

Z lékařského🚑 hlediska psi rozhodně dokážou zjistit pozoruhodné věci. Výzkumy totiž potvrzují schopnost vycvičených psů🐕 odhalit rakovinu prostaty pomocí čichání vzorků lidské moči, detekovat nízké a vysoké hladiny cukru🍬 v krvi🩸 u lidí s cukrovkou (díky malé, pro člověka nepostřehnutelné změně pachu) nebo rozpoznat narkolepsii😴 díky změně zápachu potu.

Pokud je žena těhotná🤰🏻, hormonální změny v těle teoreticky mohou změnit její přirozený tělesný pach, který může pes zachytit. Dosud však nebyly provedeny žádné vědecké studie, které by potvrdily, zda psi opravdu mohou zachytit pach těhotné ženy.

A co vaši čtyřnozí mazlíčci, chovali se k Vám během těhotenství jinak?

Verra tým💕

 

Ženský reprodukční systém

Ženský reprodukční systém

Mužský🧔🏻 a ženský👱🏻‍♀️ reprodukční systém se skládá ze souboru orgánů a sítě hormonální produkce. Umožňuje muži oplodnit ženu🤰🏻, která přivede na svět miminko. Během početí se mužská spermie spojí s...

Ženský reprodukční systém

Mužský🧔🏻 a ženský👱🏻‍♀️ reprodukční systém se skládá ze souboru orgánů a sítě hormonální produkce. Umožňuje muži oplodnit ženu🤰🏻, která přivede na svět miminko. Během početí se mužská spermie spojí s...

Mužský🧔🏻 a ženský👱🏻‍♀️ reprodukční systém se skládá ze souboru orgánů a sítě hormonální produkce. Umožňuje muži oplodnit ženu🤰🏻, která přivede na svět miminko. Během početí se mužská spermie spojí s vajíčkem🥚 a vznikne oplozené vajíčko (embryo), které se během těhotenství uhnízdí a roste v děloze. Abnormality/poškození reprodukčních orgánů a hormonální poruchy jsou častými příčinami neplodnosti.

Ženské zevní pohlavní orgány se nacházejí v blízkosti stydké kosti a zahrnují vulvu. Rozlišujeme je na velké a malé stydké pysky, venušin pahorek (tuková tkáň nad stydkou kostí, tvořící přední část vulvy), klitoris, vestibulární žlázy (Bartholiniho žláza) a poševní vchod🍑.

Klitoris je tvořen topořivými tělesy a je bohatě prostoupen nervovými zakončeními. Párové Bartholiniho žlázy produkují hlenovitý sekret, který zvlhčuje poševní předsíň. Pubické ochlupení chrání poševní vchod před vstupem bakterií🦠.

Mezi vnitřní pohlavní orgány patří pochva, děloha, vejcovody a vaječníky. Pochva je tvořená svalovinou💪🏻 a pojivovou tkání a v klidovém stavu jsou její stěny těsně u sebe, měří asi 10 cm. Buňky poševní sliznice produkují glykogen, který je podstatný pro laktobacily poševní mikroflóry (více v článku vaginální mikrobiom).

Děložní hrdlo spojuje pochvu s dělohou. Děloha se skládá z perimetria, myometria a endometria (děložní sliznice). Endometrium se vlivem hormonů pravidelně tvoří a rozpadá. Pokud během menstruačního cyklu nedojde k oplození, zaniká a spolu s krví🩸 se vyloučí z těla ven.

Funkcí vaječníků je tvorba hormonů a vajíček. Při dosažení pohlavní zralosti je v každém vaječníku kolem 300 000 vajíček. Po narození je jich asi milion, poté se již další vajíčka netvoří. Vejcovody jsou připojeny k děloze v horní části. Vajíčka se při ovulaci uvolní z folikulů a putují do dělohy. Ve vejcovodech dochází k oplození vajíčka, následuje uhnízdění v děloze. Pokud se vajíčko uhnízdí ve vejcovodu, jedná se o mimoděložní těhotenství, které je neslučitelné s životem embrya.

Verra tým💕

K čemu slouží vaginální mikrobiom?

K čemu slouží vaginální mikrobiom?

Nedávno jsme tu měli článek ohledně střevního mikrobiomu, v dnešním postu se zaměříme na mikrobiom🧫 vaginální. Vaginální mikrobiom je složité společenství bakterií🦠, které chrání hostitele před onemocněním a udržují zdraví...

K čemu slouží vaginální mikrobiom?

Nedávno jsme tu měli článek ohledně střevního mikrobiomu, v dnešním postu se zaměříme na mikrobiom🧫 vaginální. Vaginální mikrobiom je složité společenství bakterií🦠, které chrání hostitele před onemocněním a udržují zdraví...

Nedávno jsme tu měli článek ohledně střevního mikrobiomu, v dnešním postu se zaměříme na mikrobiom🧫 vaginální. Vaginální mikrobiom je složité společenství bakterií🦠, které chrání hostitele před onemocněním a udržují zdraví pochvy. Složení zdravé vaginální mikrobioty zahrnuje komenzální (přátelské👬) bakterie, především rodu Lactobacillus, které slouží ke snížení pH a zabraňují patogenní invazi🤺. Rychlá obměna poševního epitelu a slizniční cervikovaginální sekret pomáhají tvořit první obrannou🛡 linii organismu.

Všechny druhy laktobacilů produkují kyselinu mléčnou🥛, jediný L. iners laktát neprodukuje. L. iners je proto spojován s vaginální dysbiózou, nižší ochranou proti pohlavně přenosným infekcím a nepříznivými výsledky těhotenství. D-laktát produkující laktobacily jsou naopak asociovány s nižším výskytem poporodních komplikací a infekcí.

Během těhotenství dochází k změnám ve složení vaginálního mikrobiomu. Zvyšující se hladina estrogenů v průběhu těhotenství vede k nárůstu laktobacilů, dochází ke snížení pH a výraznější vaginální sekreci. Současně je ztížena celková schopnost ženy vytvořit silnou imunitní odpověď. Předpokládá se, že to je pro plod prospěšné, protože je chráněn před imunitním odmítnutí plodu matkou🤰🏻.

Zajímavý je vliv vaginálního mikrobiomu na vznik nebo prevenci rakoviny. Výzkum vztahu mezi vaginálním mikrobiomem a gynekologickými nádory je zatím v počátcích. Výsledky několika studií však naznačují možnou souvislost. Nejzřetelnější je vliv mikrobiomu na riziko vzniku rakoviny děložního čípku způsobené lidským papilomavirem (HPV). Některé kmeny HPV významně zvyšují riziko vzniku rakoviny děložního čípku. Je zapotřebí dalšího výzkumu ke zjištění, zda a kdy by modulace vaginálního mikrobiomu prostřednictvím probiotik mohla být využita jako preventivní strategie či k léčbě👩 gynekologických nádorů.

Verra tým💕

 

Těhotenské chutě

Těhotenské chutě

Jste těhotná? A máte tzv. “TĚHOTENSKÉ CHUTĚ”, tedy chuť baštit samé dobroty… donuty, čokolády, sušenky, bonbóny, apod…? 🍭🍬🍫🍡🧁 Traduje se, že je to v těhotenství normální jev. Bohužel to není...

Těhotenské chutě

Jste těhotná? A máte tzv. “TĚHOTENSKÉ CHUTĚ”, tedy chuť baštit samé dobroty… donuty, čokolády, sušenky, bonbóny, apod…? 🍭🍬🍫🍡🧁 Traduje se, že je to v těhotenství normální jev. Bohužel to není...

Jste těhotná? A máte tzv. “TĚHOTENSKÉ CHUTĚ”, tedy chuť baštit samé dobroty… donuty, čokolády, sušenky, bonbóny, apod…? 🍭🍬🍫🍡🧁

Traduje se, že je to v těhotenství normální jev. Bohužel to není pravda. V případě, že Vás přepadají chutě vyprázdnit v jednu chvíli poličku se všemi dobrotami, které máte doma, znamená to, že máte nedostatek:

💧VODY

🥗VITAMINŮ A MINERÁLŮ

😴SPÁNKU

Zkuste Váš den obohatit o vodu, mikronutrienty a spánek. Vaše tělo i ten človíček, kterého nosíte pod srdcem, Vám za to poděkují.

Verra Tým💕

Střevní mikrobiom

Střevní mikrobiom

Střevní mikrobiom je klíčový pro udržení zdraví a jeho nerovnováha může přispívat ke komplikacím. Během těhotenství dochází ke změnám střevního a vaginálního mikrobiomu🦠. Tyto změny mohou ovlivnit metabolismus maminky a...

Střevní mikrobiom

Střevní mikrobiom je klíčový pro udržení zdraví a jeho nerovnováha může přispívat ke komplikacím. Během těhotenství dochází ke změnám střevního a vaginálního mikrobiomu🦠. Tyto změny mohou ovlivnit metabolismus maminky a...

Střevní mikrobiom je klíčový pro udržení zdraví a jeho nerovnováha může přispívat ke komplikacím. Během těhotenství dochází ke změnám střevního a vaginálního mikrobiomu🦠. Tyto změny mohou ovlivnit metabolismus maminky a zasahovat do metabolického a imunologického zdraví miminka.

Skládá se z tisíce druhů bakterií a ovlivňuje ho naše genetika🧬 a strava. Složení střevního mikrobiomu určuje množství energie, které získáme ze stravy.🍎Suplementace probiotiky💊 reguluje nevyvážené složení mikroflóry, které se může objevit například u žen s obezitou nebo diabetem.

Bylo zjištěno, že probiotika 🧫mají ochranou roli v rozvoji preeklampsie, gestačního diabetu mellitu, vaginálních infekcí, přibírání váhy matky a kojence👩🏼‍🍼a alergických onemocnění.

Výsledky jiné studie ukázaly, že užívání probiotik v době těhotenství může snížit glykémii nalačno, výskyt gestačního diabetu mellitu a preeklampsie a hladiny C-reaktivního proteinu.

Probiotika jsou obecně bezpečná a bylo prokázáno, že mají zdravotní přínosy u různých onemocnění. 🙏🏻

Váš Verra tým💕

Kdy začít Verra Komplex užívat?

Kdy začít Verra Komplex užívat?

Za jak dlouho začnou působit doplňky stravy, jako je třeba Verra Komplex? Za den? Týden? Měsíc? Nebo snad za delší dobu? 🤷🏼‍♀️ Na tuto jednoduchou otázku není tak snadná odpověď....

Kdy začít Verra Komplex užívat?

Za jak dlouho začnou působit doplňky stravy, jako je třeba Verra Komplex? Za den? Týden? Měsíc? Nebo snad za delší dobu? 🤷🏼‍♀️ Na tuto jednoduchou otázku není tak snadná odpověď....

Za jak dlouho začnou působit doplňky stravy, jako je třeba Verra Komplex? Za den? Týden? Měsíc? Nebo snad za delší dobu? 🤷🏼‍♀️

Na tuto jednoduchou otázku není tak snadná odpověď. Na absorpci (neboli vstřebání) doplňků stravy a obsažených živin má totiž vliv mnoho faktorů.

Vitaminy a minerály mají ve své podstatě okamžitý metabolický efekt. Nicméně díky životnímu stylu každého z nás může nějakou dobu trvat, než svůj organismus doplníte živinami na takovou hladinu, která je např. pro početí opravdu potřeba.

Faktory, které negativně ovlivňují metabolismus a následně efekt jednolivých živin 💥:

1) Velký deficit konkrétní živiny

2) Špatně zvolený doplněk stravy, kde jsou ve špatném poměru živiny.

3) Zdravontí stav (genetické mutace v MTHFR, PCOS, …)

4) Špatný životní styl (nadměrný přísun kávy, alkohol, strava, …)

Všechny tyto faktory mají negativní vliv na vstřebávání jednotlivých živin. 🥺🔙

Tedy pokud užíváte Verra Komplex, nebo jakýkoliv doplněk stravy a chcete docílit stavu, díky kterému jste začala produkt užívat, měla byste svému organismu dát minimálně 3 měsíce ✔️, aby se hladina živin dostala tam, kam má🔝🙌🏻🙏🏻.

Konkrétně Verra Komplex doporučujeme užívat minimálně 6 měsíců před snažení se o miminko. ⭐️

Pokud jste veganka, držíte dietu nebo tušíte, že Vám obzvlášt mohou živiny chybět, doporučujeme minimálně 8 měsíců před 🙌🏻‼️

Verra tým💕

Proč je PLODNOST Booster pro muže výjimečný?

Proč je PLODNOST Booster pro muže výjimečný?

Počet spermií mužů se za posledních padesát let snížil téměř o polovinu. Zlepšení kvality spermatu, a tím i zvýšení pravděpodobnosti početí, lze docílit především dodržováním zdravé stravy🥗 a zdravého životního...

Proč je PLODNOST Booster pro muže výjimečný?

Počet spermií mužů se za posledních padesát let snížil téměř o polovinu. Zlepšení kvality spermatu, a tím i zvýšení pravděpodobnosti početí, lze docílit především dodržováním zdravé stravy🥗 a zdravého životního...

Počet spermií mužů se za posledních padesát let snížil téměř o polovinu. Zlepšení kvality spermatu, a tím i zvýšení pravděpodobnosti početí, lze docílit především dodržováním zdravé stravy🥗 a zdravého životního stylu🧘🏻. Proto jsme pro vás na základě nejnovějších klinických studií a ve spolupráci s odborníky👨🏻‍⚕️🩺připravili tento prémiový produkt.

L-karnitin působí jako kofaktor pro transport🚚 mastných kyselin s dlouhým řetězcem v mitochondrii🏭, usnadňuje oxidační procesy a zvyšuje produkci buněčné energie⚡️🔋. V podpoře mužské plodnosti (1)zlepšuje motilitu🤸🏻 (pohyblivost) spermií a snižuje hladiny ROS (reaktivních forem kyslíku) ve spermatu. Další studie rovněž naznačují, že L-karnitin zvyšuje pohyblivost a kvalitu spermií (2).

L-arginin je esenciální aminokyselina, která hraje důležitou roli v metabolismu dusíku jako meziprodukt močovinového cyklu. Je tedy nezbytný pro detoxikaci amoniaku. Ve klinické studii (3) po čtyřech měsících doplňování L-argininu zaznamenali zvýšené množství spermií, pohyblivost🤸🏻 a objem.

Pycnogenol je přírodní extrakt z borové kůry🌳, který zvyšuje množství morfologicky (tvarově) a funkčně normálních spermií (4). Zvyšuje objem, koncentraci a tvar (5). Kombinace L-argininu s Pycnogenolem je výhodná pro neplodné muže ke zlepšení kvality spermií a zároveň k zlepšení erektilních funkcí🍆 (6).

Koenzym Q10 je sloučenina rozpustná v tucích, jejíž hladiny úzce souvisí s celkovou oxidativní aktivitou, protože je součástí mitochondriálního🏭 dýchacího🫁 řetězce. Moduluje genovou expresi, buněčnou signalizaci, transport a metabolismus. U neplodných mužů studie prokázaly, že mají nízké hladiny Koenzymu Q10. Jeho doplňování je spojené se zlepšením parametrů spermatu a antioxidačního stavu u mužů s idiopatickou oligoasthenoteratozoospermií (7).

Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích🐷. V lidském těle má mnoho funkcí, podílí se na procesu dělení buněk, přispívá k udržení normálního stavu kostí🦴, činnosti svalů💪🏻 a funkci imunitního systému. V mužském reprodukčním systému studie demonstrují, že má příznivý vliv na kvalitu spermatu, konkrétně na jeho motilitu (pohyblivost) (8).

Zinek přispívá k normální hladině testosteronu v krvi🩸 a normální plodnosti a reprodukci. Dále přispívá k normální syntéze makroživin, bílkovin a DNA🧬.

Vitamin C a E přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Dle studií existuje významná souvislost mezi suplementací antioxidantů a jedním nebo dvěma parametry spermatu a může vést ke zlepšení koncentrace spermií, motility, morfologie a někdy i integrity DNA🧬 (9).

Kyselina listová (B9) patří mezi ve vodě💧 rozpustné vitamíny skupiny B. Koenzymy folátu hrají klíčovou roli v metabolismu jednouhlíkatých zbytků, při tvorbě nukleových kyselin a DNA🧬. Protože se kyselina listová účastní mnoha biochemických procesů, rychle rostoucí a množící se buňky potřebují její dostatečný přísun. Dle studie z roku 2021 může nedostatek folátu způsobit poškození DNA spermií (10).

Selen je podstatným prvkem pro normální vývoj varlat, spermatogenezi, motilitu🤸🏻 (pohyblivost) a funkci spermií. Selen přispívá k normální spermatogenezi a k ochraně buněk před oxidativním stresem. Ve studii M. K. Moslemi zjistili že kombinace vitaminu E se selenem může zlepšit kvalitu spermatu nebo pomoci při dosažení normálního těhotenství🤰🏻 (11).

Verra Bio Antioxidant Blend: Borůvky🫐, jablka🍎, červená řepa, černý rybíz jsou plné důležitých antioxidantů. Oxidativní stres💆🏻 je způsoben nerovnováhou mezi ROS (reaktivní formy kyslíku) a antioxidanty, které jsou nezbytné v prevenci mnoha onemocnění. Autoři studie z roku 2020 zjistili, že antioxidanty zlepšují kvalitu spermatu. Vylepšují pohyblivost🏃🏻, množství a morfologii spermií (12).

Beta-karoten je provitamin vitaminu A, který je rovněž vysoce antioxidačně aktivní. Jeho funkce spočívá v boji🤺 proti volným radikálům. Ve studii z roku 2015 zjistili, že beta-karoten snižuje fragmentaci DNA🧬 a lipidovou peroxidaci ve spermiích skrz jeho antioxidační efekt (13).

PLODNOST Booster pro muže je vyvinut i vyroben v České republice🇨🇿 z certifikovaných surovin. Produkt je kontrolován Státním zdravotním ústavem (SZÚ), jehož certifikace v blízké době budou na našich webových stránkách🌐.

Verra tým💕

 

Vliv stresu na otěhotnění

Vliv stresu na otěhotnění

Glukokortikoidy jsou fyziologické steroidní hormony, které jsou nezbytné pro život🤰🏻. Za nejdůležitější z nich se považuje kortizol. Ačkoli glukokortikoidy byly původně pojmenovány po své schopnosti stimulovat tvorbu glukózy🍭 v játrech,...

Vliv stresu na otěhotnění

Glukokortikoidy jsou fyziologické steroidní hormony, které jsou nezbytné pro život🤰🏻. Za nejdůležitější z nich se považuje kortizol. Ačkoli glukokortikoidy byly původně pojmenovány po své schopnosti stimulovat tvorbu glukózy🍭 v játrech,...

Glukokortikoidy jsou fyziologické steroidní hormony, které jsou nezbytné pro život🤰🏻. Za nejdůležitější z nich se považuje kortizol. Ačkoli glukokortikoidy byly původně pojmenovány po své schopnosti stimulovat tvorbu glukózy🍭 v játrech, mají řadu dalších účinků. Regulují imunitní systém🛡 a hrají klíčovou roli v systémové reakci na stres🙇🏼‍♀️.

Glukokortikoidy se vylučují v endokrinní odpovědi na stres. Jsou tvořené v kůře nadledvin🚰 a stimulují glukoneogenezi (proces tvorby molekul glukózy) k zajištění energie pro reakci „útěk🏃🏼‍♀️ nebo boj🤺“.

Studie naznačují, že chronický stres může vést k reprodukčním dysfunkcím. V extrémních stresových situacích se „vypínají“ všechny systémy, které nejsou nezbytné pro přežití. Stres může snižovat i činnost osy hypotalamus-hypofýza-gonády, která řídí reprodukční systém🍆. Může se narušit spojení mezi mozkem a vaječníky a způsobit opožděnou/chybějící ovulaci nebo nepravidelnou/vynechanou menstruaci🩸. To je důvod, proč se menstruace může opozdit nebo úplně zastavit.

Různé stresory, včetně infekce🦠, podvýživy, úzkosti💆🏼‍♀️ a deprese, vyvolávají vzestup glukokortikoidů, které potlačují reprodukční funkce podél hypotalamo-hypofyzárně-gonadální osy. Pro správnou funkci pohlavních orgánů je nutná přesná hladina glukokortikoidů.

Může zvládnutí hladiny stresu při snaze o početí zvýšit šance?

Zatím nevíme, zda zásah psychologa nebo mindfulness skutečně zlepšují šance na početí. Přesto je péče o duševní zdraví vždy vítězstvím🏆. Jak tedy převzít kontrolu nad zcela nekontrolovatelnou situací a snížit tak potenciální dopad stresu na plodnost? 🙏🏻

Zmírněte příznaky: Cvičení🚴🏻, jóga, meditace🧘🏻, kognitivně-behaviorální terapie🛋, individuální a skupinová terapie mohou pomoci snížit hladinu stresu.

Zjistěte možné příčiny: Věnujte čas zlepšení vnějších faktorů, které vás mohou stresovat. Snažte se o lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, vyhraďte si více času⌛️ na přátelství👯‍♀️ a pracujte na posílení💪🏻 svého vztahu.

Vyhledejte pomoc se svým partnerem: Studie z roku 2013 tvrdí, že ženy s nižší úrovní stresu a úzkosti v den před odběrem oocytů měly vyšší míru otěhotnění. Tyto výsledky zdůrazňují potřebu zkoumat způsoby snižování stresu v průběhu celého cyklu IVF.

Verra tým💕

 

Poporodní bonding

Poporodní bonding

Termín „bonding“ mnoho z vás jistě už slyšelo, co ale přesně znamená? Bonding (z ang. připoutání) je podle definice proces utváření emocionální a láskyplné❤️ vazby mezi rodiči a miminkem👨‍👩‍👧‍👦. Formuje...

Poporodní bonding

Termín „bonding“ mnoho z vás jistě už slyšelo, co ale přesně znamená? Bonding (z ang. připoutání) je podle definice proces utváření emocionální a láskyplné❤️ vazby mezi rodiči a miminkem👨‍👩‍👧‍👦. Formuje...

Termín „bonding“ mnoho z vás jistě už slyšelo, co ale přesně znamená?

Bonding (z ang. připoutání) je podle definice proces utváření emocionální a láskyplné❤️ vazby mezi rodiči a miminkem👨‍👩‍👧‍👦. Formuje se v raných fázích života miminka🤰🏻a považuje se za podstatný, protože může sloužit jako prototyp pro utváření vztahů v pozdějším životě 👵🏻. Dle studií také může ovlivnit sociální, emocionální a kognitivní vývoj dítěte. Bonding dává miminkům pocit bezpečí 👨🏻‍🍼, rodičům 👨‍👧zase pocit propojení s novým členem rodiny. V případě vazby matka-dítě dochází k touze poskytnout miminku teplo, pohodlí, jídlo🍼 a ochranu🧑🏼‍🍼.

Za tímto chováním stojí neuroendokrinní hormon oxytocin a monoamin dopamin. Zatím není známo, jak a kde přesně oxytocin působí. Oxytocinové receptory jsou široce rozšířeny a oxytocin plní současně několik dalších funkcí, proto je složité určit přesný mechanismus vzniku mateřského chování.

Kontaktem „kůži na kůži“ mezi maminkou a miminkem se posiluje💪🏻 mateřské chování. Dochází k lepší poporodní adaptaci a kardiorespirační 🫀stabilitě miminka, snazšímu přisátí k prsu🍼 a rychlému nástupu laktace. Rovněž se snižuje poporodní krvácení🩸 a pláč miminka. Raný kontakt maminky, tatínka nebo jiné blízké osoby se považuje za základ kvalitní poporodní péče🙏🏻.

Verra tým💕

 

Rozhovor s Veronikou Kašákovou

Rozhovor s Veronikou Kašákovou

Třem velmi inspirativním maminkám jsme položili čtyři otázky ohledně mateřství. Třetí a zároveň poslední úspěšnou ženou, které jsme položili otázky, je Veronika Kašáková, modelka a zakladatelka Nadačního fondu Veroniky Kašákové,...

Rozhovor s Veronikou Kašákovou

Třem velmi inspirativním maminkám jsme položili čtyři otázky ohledně mateřství. Třetí a zároveň poslední úspěšnou ženou, které jsme položili otázky, je Veronika Kašáková, modelka a zakladatelka Nadačního fondu Veroniky Kašákové,...

Třem velmi inspirativním maminkám jsme položili čtyři otázky ohledně mateřství.

Třetí a zároveň poslední úspěšnou ženou, které jsme položili otázky, je Veronika Kašáková, modelka a zakladatelka Nadačního fondu Veroniky Kašákové, který podporuje děti v dětských domovech. ❤️

1) Jak Vás v životě ovlivnil porod?

Můj porod byl krásný. Byla to oslava narození nového života, mého syna Matyáše. Každá kontrakce, která přicházela, byla pro mě přiblížení se setkání s ním. Na příchod syna jsem se připravovala, ale samozřejmě mě to zaskočilo. Myslím, že každá žena si zároveň sáhne na dno svých sil. Odměna je ale ta největší, která může být. Mně porod posílil sebevědomí. Zjistila jsem, co dokážu. Přivedla jsem na svět syna, který vážil 4,2 kilo. Vnímám to jako zázrak a přidalo mi to na síle Vím, že zvládnu všechno, jako asi každá máma.

2) Jakým způsobem jste v těhotenství upravila jídelníček?

Upřímně řečeno … myslela jsem si, že ho upravím lépe a budu důsledná a zodpovědná. Samozřejmě jsem z jídelníčku vyloučila pro děťátko nebezpečné potraviny. Jinak jsem si dopřávala cokoli. Na konci těhotenství jsem byla tak unavená a vyčerpaná, že jsem doplňovala hlavně cukry. Byla jsem těhotná během Vánoc a v pandemii, kdy jsme byli pořád doma, a podepsalo se to stravě. Nechci se ale vymlouvat. Byla jsem pohodlná. Možná víc, než jsem si přála.

3) Co byste vzkázala ženám, které se o miminko snaží?

Já jsem se neocitla v situaci maminky, která se o miminko delší dobu snaží. Každá rada od maminky, která počala snadno a rychle, mi přijde troufalá. Soucítím s nimi a pevně věřím, že se šťastného konce dočkají. Moc jim to přeju. Za sebe mohu říci, že psychická stránka každé ženy je odrazem jejího vnitřního i vnějšího života. Pokud je situace tíživá na duši ženy, volila bych doprovodnou duševní hygienu, aby žena byla v psychické pohodě. Platí to i po narození děťátka. Když je spokojená maminka, je spokojená celá rodina. Věřím, že tomu tak je i ve chvíli, kdy se o děťátko rodiče snaží.

4) Jste maminka krásného syna Matyáška, kterému byla diagnostikována fenylketonurie. Jak Vás ale sledujeme na Instagramu, jste statečná máma a zvládáte to bravurně. Co byste vzkázala budoucím maminkám v případě, že by je potkalo něco podobného?

Děkuji za pochvaly a jsem ráda, že to tak cítíte i přes Instagram. Vždycky mi ale poskočí srdce a sevře se hrdlo, když to někdo zmíní. Radit někomu, kdo prožívá obrovský strach z neznámého a hlavně strach o miminko, je vlastně zbytečné. Přesto je to důležité. Vlastně ani nevím, co by pomohlo mně. Možná jen cítit kolem mě podporu, lásku a odhodlání od partnera a od rodiny. Já mám obrovskou podporu v mém partnerovi. Jen si na to vzpomenu, derou se mi slzy do očí. Je skvělé mít vedle sebe muže, který vás podrží, i kdyby skály padaly. Přála bych to každé ženě, která projde tímto šokem a strachem. Někdy může stačit jen pocit, že na to žena není sama a všechno ostatní je podřadné. Zároveň je potřeba, aby si žena šok a sebeobviňování prožila a odžila. Bez těchto smutných prožitku nemají pocity šanci odejít.

5) Jak to děláte, že z Vás stále čiší taková energie?

Syn mi dělá velkou radost. Kdyby se mě lidé pořád neptali a kdybych nemusela odebírat krev a každý týden komunikovat s doktory o jeho stavu, tak bych to už úplně vypustila. Můj chlapeček je zdravý a žije naprosto plnohodnotný život jako jeho vrstevníci jen s tím rozdílem, že má striktní nízkobílkovinovou dietu. Setkala jsem se shodou okolností s jiným Matyášem, kterému je 14 let. Dodal mi klid, odvahu a inspiraci do života. Přestávám mít strach. Stále cítím tíhu zodpovědnosti a potřebu naučit se vše nové. Je to jako s řízením auta. První týden se budete bát a za rok už vše bude automatické. My se k roku blížíme. Zdaleka vše ještě automatické není a občas mě to děsí, ale zvládáme to dobře. Odměnou je můj usměvavý syn a já jsem šťastná a hrdá máma.

Děkujeme mnohokrát Veronice, že nám otevřeně zodpověděla všechny otázky!❤️

Verra tým💕

Rozhovor s Janou Sedlákovou

Rozhovor s Janou Sedlákovou

Třem velmi inspirativním maminkám jsme položili čtyři otázky ohledně mateřství. Druhou z těchto úspěšných žen je Jana Sedláková ❤️, právnička, advokátka a zakladatelka advokátní kanceláře SEDLAKOVA LEGAL. (Kdyby někdo chtěl...

Rozhovor s Janou Sedlákovou

Třem velmi inspirativním maminkám jsme položili čtyři otázky ohledně mateřství. Druhou z těchto úspěšných žen je Jana Sedláková ❤️, právnička, advokátka a zakladatelka advokátní kanceláře SEDLAKOVA LEGAL. (Kdyby někdo chtěl...

Třem velmi inspirativním maminkám jsme položili čtyři otázky ohledně mateřství.

Druhou z těchto úspěšných žen je Jana Sedláková ❤️, právnička, advokátka a zakladatelka advokátní kanceláře SEDLAKOVA LEGAL.

(Kdyby někdo chtěl využít advokátku se skvělým a profesionálním přístupem, všemi deseti doporučujeme!😍)

1) Jak Vás v životě ovlivnil porod?

Porod je pro mě velice intimním a taky intenzivním zážitkem. Mám za sebou celkem 4, ze kterých mám 4 krásné děti. A každý z nich byl úplně jiný. První byl dlouhý, medikovaný, ale nakonec krásný zážitek – nic úžasnějšího, než když mi dali moje čerstvě narozené miminko, jsem nezažila. Byl tak úžasný! Druhý porod skončil akutní sekcí a z toho jsem si na chvíli odnesla nemalé trauma. A strach do života. Obecně mi ale všechny porody daly úplně jinou životní perspektivu – narození dítěte je zázrak a člověk pak vnímá celý svět úplně jinak. Přeskládá vám to priority. A tělo😊

2) Jakým způsobem jste v těhotenství upravila jídelníček?

Ve všech těhotenstvích jsem se snažila dbát na dostatek vitamínů, kyseliny listové a obecně na pestrou stravu tak, aby ten malý človíček ve mně dostával vše co potřebuje. Zároveň jsem se jídelníčkem snažila řešit některé těhotenské neduhy – a tedy mít dost vlákniny, tekutin, méně soli. Prostě zdravější životosprávu. I když nebudu dělat, že jsem nehřešila a třeba syrové ryby, když byly opravdu čerstvé, jsem si v poké nedala.

3) Co byste vzkázala ženám, které se o miminko snaží?

Všem bych vzkázala, že jim moc držím palce. A i když těhotenství není úplně vždycky to nejkrásnější období v životě ženy (tímto zdravím záchodovou mísu, mast na hemeroidy a spadlou nožní klenbu 😁), tak s humorem a trpělivostí se dá nejen přečkat, ale nakonec si ho i užít. Také bych jim ráda vzkázala, ať si to dělání těch dětí nezapomenou fakt užít. Jakmile se jim to povede, může se z toho stát nedostatková aktivita😁.

4) Jste maminka a zároveň partner advokátní kanceláře SEDLAKOVA LEGAL. Co byste vzkázala těm ženám, které mají během těhotenství a po porodu hodně práce. Jak to zvládnout? :)

Tak tady je každá rada drahá. Stres je něco, co ani mamince, ani miminku nesvědčí. Může blokovat otěhotnění. Může narušovat laktaci… A co si budeme – málo která práce, když se dělá naplno, je procházka zenovou zahradou. Každá máma by si tedy měla říct, co jí ještě stojí za to. A naučit se brát víc věci s nadhledem. Když nejde o život…😊 Na druhou stranu já jsem typ, který by měl mnohem víc stresu z toho, věnovat se jen miminku. Při třech dětech jsem rozjela tři firmy, otevřela dvě pobočky a se čtvrtým dítětem ještě spouštím neziskový projekt. A to jsem si po narození malé zakázala cokoliv dalšího podnikat. No a o 6 měsíců později mě chytly roupy. Nezblázním se z toho jen díky dobrému plánování, tolerantní rodině, skvělým kolegům a tomu, že mi ta práce přináší mnohem víc endorfinů než mi jich bere. Ale chce to super diář a starat se nejen o miminko, ale i o sebe, aby to vaše tělo a nervy vydržely!

Mnohokrát Janě děkujeme, že nám vtipně a s lehkostí zodpověděla všechny otázky!

Verra tým💕

Omega-3 MK v těhotenství

Omega-3 MK v těhotenství

Často se nás ptáte, zda máte v těhotenství a během kojení užívat Omega-3 MK a proč Verra Komplex tuto složku neobsahuje. Zde pro Vás máme odpověď ☺️! Tedy odpověď na...

Omega-3 MK v těhotenství

Často se nás ptáte, zda máte v těhotenství a během kojení užívat Omega-3 MK a proč Verra Komplex tuto složku neobsahuje. Zde pro Vás máme odpověď ☺️! Tedy odpověď na...

Často se nás ptáte, zda máte v těhotenství a během kojení užívat Omega-3 MK a proč Verra Komplex tuto složku neobsahuje. Zde pro Vás máme odpověď ☺️!

Tedy odpověď na otázku, zda užívat Omega-3 MK v této životní fázi je určitě ANO! A proč? 🤍

– jsou nezbytné pro správný vývoj srdce, mozku a nervové soustavy (poznávací a motorické funkce miminka)

– podílí se na růstu krevních buněk miminka

– podílí se na vývoji zraku miminka

Mnoho látek si náš organismus dokáže syntetizovat sám, nicméně u těchto látek tomu tak není a musíme jej suplementovat. My Evropani máme Omega-3 MK nedostatek (naopak O-6 MK nadbytek). Proto se v období těhotenství & kojení doporučuje příjem zejména Omega-3MK 🙂, abychom poměr vyvážili. Je ale potřeba dávat pozor na to, že na všechny druhy Omega-3 MK mají pro naše drobečky stejnou funkci.

Těhotné ženy by měly ideálně konzumovat cca 650 mg Omega-3 MK (EPA + DHA), kde 300-350 mg by měla být zejména DHA (dokosahexaenová kyselina). Nicméně získat takové množství z potravy ( aniž byste nenavyšovali omega-6 je prakticky nemožné. Proto je doporučujeme supmemetovat 😇🙂.

Zařadit Omega-3 MK do jídelníčku můžete například těmito surovinami 🤍:

-vybrané druhy mořských ryb (vhodné pro těhotné)

-lněná, konopná semínka (též lze ve formě oleje)

-vlašské ořechy (též lze ve formě oleje)

A proč Verra Komplex olej, který by byl zdrojem Omega-3 MK neobsahuje?🔍

Verra Komplex je zdrojem opravdu kvalitmích surovin a to v organické či aktivní formě. Navíc nepodporujeme jejich stabilitu žádnými aditivy, které by zatěžovaly organismus vyvíjícího se miminka + snižovala absopci někteŕch živin v rámci GIT.

Olej by mohl začit s aktivními formami nutrientů nepříznivě reagovat (oxidovat) a zdegradoval by tak produkt (kvalitu obsažených mikronutrientů).

A to je vše 🙂.

Váš Verra Tým💜

Rozhovor s Liliou Khousnoutdinovou

Rozhovor s Liliou Khousnoutdinovou

Třem velmi inspirativním maminkám jsme položili čtyři otázky ohledně mateřství. První z těchto úspěšných žen je ochránkyně lidských práv a zdravého těla i duše, historička a dula Lilia Khousnoutdinová. ❤️...

Rozhovor s Liliou Khousnoutdinovou

Třem velmi inspirativním maminkám jsme položili čtyři otázky ohledně mateřství. První z těchto úspěšných žen je ochránkyně lidských práv a zdravého těla i duše, historička a dula Lilia Khousnoutdinová. ❤️...

Třem velmi inspirativním maminkám jsme položili čtyři otázky ohledně mateřství.

První z těchto úspěšných žen je ochránkyně lidských práv a zdravého těla i duše, historička a dula Lilia Khousnoutdinová. ❤️

Jak vás ovlivnil váš porod?

Porod mi dal příležitost zjistit, že jsem mnohem silnější, než jsem kdy myslela. Že věci, které se zdají být nereálné, například porodit dítě bez náznaku poranění, jsou možné. Díky porodu jsem také mohla zakusit určitou intenzitu prožitku lásky, síly, důvěry, kterou lze jen těžko s něčím srovnat. Konkrétně u prvního porodu pak byla podpora mého partnera klíčová v tom, jak ovlivnila náš vztah a obecně mou schopnost důvěřovat mužům i životu.

Jakým způsobem jste v těhotenství upravila jídelníček?

Já jsem naslouchala tělu, tudíž jsem jedla to, na co jsem zrovna měla chuť. Například u nejstaršího syna to byly hodně jahody a v podstatě téměř výhradně ovoce, jinak jsem žádné zvláštní chutě neměla. Zároveň jsem se samozřejmě snažila vyhýbat věcem zcela nezdravým, ale tak to mám nastavené i v běžném životě.

Co byste vzkázala ženám, které se o miminko snaží?

Věřím, že často právě tlak, který vzniká v důsledku snažení se, může být tou hlavní překážkou. Řekla bych, že tím nejlepším, co pro sebe můžeme udělat, byť se to snadněji říká než dělá, je uvolnit se a nechat všemu volnější průběh. Milování s partnerem si užívat, místo toho, abych přemýšlela nad tím, že se snažím o nějaký výsledek. Věřím, že právě vášeň v lásce podporuje to, abychom počít dokázaly, zatímco naopak stres, nátlak a úzkost jsou tím, co nám může bránit. Samozřejmě pokud to dlouhodobě nejde, je třeba vyhledat pomoc doktora.

Co je podle Vás během těhotenství opravdu důležité?

Nejdůležitější je určitě vyhovět potřebám svým a svého těla, být na sebe hodná, zároveň trávit dostatek času odpočinkem. To bohužel v dnešní době bývá obtížné i pro těhotnou ženu, neboť se často snažíme pracovat až do posledního okamžiku. Velmi klíčové jsou i emoce, takže co nejvíce se obklopovat lidmi, jejichž společnost je mi příjemná a kteří jsou podporující. Pokud jsem ve vztahu, je vhodné dopřát si dostatek prostoru pro prožití láskyplných okamžiků, doteků, které věřím, jsou také velmi nápomocné. A potom samozřejmě informace. Zhlédnout kvalitní dokument o porodech, zajít si na dobrý předporodní kurz. Často je to o tom vyvrátit určitý kolektivní mýtus toho, že porod je cosi hrozného, čeho se musím bát, a naopak možnost získat nové referenční body pro vědomí toho, že může být neskutečně krásným a posilujícím zážitkem, ať už dopadne jakkoli.

Děkujeme mnohokrát Lilii, že nám na všechny otázky odpověděla❤️

Váš Verra tým💕

Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová v těhotenství

Folát je vitamin B9, který patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě💦. V obohacených potravinách🍞 a v mnoha doplňcích stravy se nachází kyselina listová, chemicky syntetizovaná molekula. Kyselina listová🥬 sama...

Kyselina listová v těhotenství

Folát je vitamin B9, který patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě💦. V obohacených potravinách🍞 a v mnoha doplňcích stravy se nachází kyselina listová, chemicky syntetizovaná molekula. Kyselina listová🥬 sama...

Folát je vitamin B9, který patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě💦. V obohacených potravinách🍞 a v mnoha doplňcích stravy se nachází kyselina listová, chemicky syntetizovaná molekula. Kyselina listová🥬 sama o sobě je v lidském těle neaktivní a je prekurzorem pro bioaktivní molekulu 5-methyltetrahydrofolát (5-MTHF). Ten je tvořen v játrech. Kyselina listová je tepelně stabilnější a mnohem levnější než její aktivní forma, proto je obecně preferovanou formou pro výrobu, prodej a terapeutické použití.

Kyselina listová je primárně vstřebána v tenkém střevě v proximálním jejunu (lačníku). Je degradována světlem💡 (proto je důležité kupovat ji v tmavých dózách), vysokými teplotami 🔥(nad 100°C), vysokými koncentracemi kyslíku a nízkým pH.

Aktivní forma kyseliny listové, 5-MTHF, je biosyntetizovaná z kyseliny listové sérií molekulových reakcí v játrech. Nejprve redukuje na dihydrofolát, poté na tetrahydrofolát. To se děje především v hepatocytech (jaterních buňkách). Poté se metabolizuje na 5,10-methylentetrahydrofolát a konečně na methylentetrahydrofolát reduktázou (MTHFR) na 5-methyltetrahydrofolát.

Výsledky studií nám říkají, že doplňování kyseliny listové v období před těhotenstvím může zvýšit pravděpodobnost na početí (nejspíše snížením frekvence anovulačních cyklů). Zároveň se zdá, že se může zlepšit i kvalita oocytů🥚.

Všeobecně se uznává, že suplementace kyselinou listovou v prekoncepčním období chrání před rozvojem defektů neurální trubice. Příjem 400 ug/den kyseliny listové v těhotenství zajišťuje dostatek folátu během organogeneze a snižuje riziko defektů neurální trubice o 50-70%.🙌🏻

Autoři studie tvrdí, že suplementace aktivní kyselinou listovou v těhotenství je výhodnější než suplementace neaktivní kyselinou listovou, protože nevyžaduje metabolickou aktivaci, je přímo biologicky dostupná pro maminku a plod a není ovlivněna možnými mutacemi genu MTHFR.✔️

Verra Komplex Plodnost & Těhotenství obsahuje 400 ug aktivní kyseliny listové👀😬.

Verra tým💕

Otužování v těhotenství

Otužování v těhotenství

Otužování je v posledních letech na vzestupu. Jak je to ale s otužováním v těhotenství? Existuje mnoho benefitů, které jsou s otužováním spojené. Jsou to například zlepšení nálady🙋🏻‍♀️, zvýšení energie☀️,...

Otužování v těhotenství

Otužování je v posledních letech na vzestupu. Jak je to ale s otužováním v těhotenství? Existuje mnoho benefitů, které jsou s otužováním spojené. Jsou to například zlepšení nálady🙋🏻‍♀️, zvýšení energie☀️,...

Otužování je v posledních letech na vzestupu. Jak je to ale s otužováním v těhotenství?

Existuje mnoho benefitů, které jsou s otužováním spojené. Jsou to například zlepšení nálady🙋🏻‍♀️, zvýšení energie☀️, libida nebo rychlejší zotavování se po cvičení🏃🏼‍♀️. Otužilci také mívají méně stresu a pevnější zdraví🫀. Tyto informace mohou být lákadlem pro nastávající maminky, protože stres může negativně ovlivnit porod.

Ve studii Lea Gundle et al. prezentovali hypotézu, že ženy, které se pravidelně otužují, mohou očekávat lepší porodnické výsledky oproti těm, které se neotužují. Zároveň tvrdí, že plavání 🏊🏻‍♀️ve studené vodě je významnou fyziologicky stresující událostí, která může (při dodržování pravidelnosti) mírnit stres. Výsledky studií ukazují, že chronický stres negativně ovlivňuje porodní váhu miminka (< 2500 g) a předčasný porod (méně než 37 týdnů).

Možné vysvětlení zkráceného gestačního věku a snížené porodní váhy můžeme najít v literatuře. Množství studií uvádí, že vysoké hladiny hormonu uvolňujícího kortikotropin (hormon zodpovědný za uvolnění kortizolu, stresového hormonu) jsou asociované s předčasným porodem. Předpokládá se, že vysoké hladiny hormonu uvolňujícího kortikotropin, mohou zvyšovat placentální syntézu prostaglandinů, a tudíž předčasně zahájit porod.

A jaká jsou negativa otužování? Mohou zde být rizika spojená s plaváním v kontaminované vodě🦠, například kvůli možnému výskytu leptospiry (původce leptospirózy) a dalších agens způsobujících gastroenteritidu💩.

Autoři došli k závěru, že plavání ve studené vodě, které nezpůsobuje diskomfort, bolest ani zmatenost a předchází se hypotermii, by nemělo být rizikové pro těhotenství. 🙌🏻

Váš Verra tým💕

Otázky z online poradny s MUDr. Radkou Bažantovou na téma Endometrióza

Otázky z online poradny s MUDr. Radkou Bažantov...

Online poradna na téma Endometrióza Endometrióza je onemocnění projevující se lokalizací tkáně podobné endometriu i mimo dělohu. Endometrium je slizniční vrstva dělohy, sloužící k přichycení zárodku a podílí se také...

Otázky z online poradny s MUDr. Radkou Bažantovou na téma Endometrióza

Online poradna na téma Endometrióza Endometrióza je onemocnění projevující se lokalizací tkáně podobné endometriu i mimo dělohu. Endometrium je slizniční vrstva dělohy, sloužící k přichycení zárodku a podílí se také...

Online poradna na téma Endometrióza

Endometrióza je onemocnění projevující se lokalizací tkáně podobné endometriu i mimo dělohu. Endometrium je slizniční vrstva dělohy, sloužící k přichycení zárodku a podílí se také na tvorbě placenty. Endometrium se během každého menstruačního cyklu odlučuje.

Výskyt endometriózy může být v podstatě na jakémkoliv orgánu. Nejčastější lokalizace je v oblasti pánevní nebo na vaječnících. Endometriózu postihuje 10 – 15 % žen v reprodukčním věku.

Toto onemocnění může způsobit dysmenorrhoeu 🩸(bolest před menstruací), dysparenuii (bolest při pohlavním styku), dyschesiu (bolest při defekaci) nebo pelipathiu (necyklická pánevní bolest způsobená nejprve cyklickým zánětem, který se rozvine v srůsty s trvalou bolestí).

Etiologie endometriózy je multifaktoriální, vzhledem k rostoucímu výskytu endometriózy, pravděpodobně význam nesou faktory životního stylu a prostředí. Častěji jsou postiženy ženy s kratším cyklem a silnější menstruací. Diagnostika se může provádět biochemickým vyšetřením, častěji se ale provádí ultrazvukové vyšetření 🩺. Léčba je vždy komplexní, může být chirurgická nebo medikamentózní. 💊 Endometrióza je díky svému častému výskytu v populaci velmi významným onemocněním, které si zasluhuje pozornost odborníků👩🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️.

1) Jaké mohou být predispozice pro vznik endometriózy? Mamince ji zjistili ve 40ti letech.

MUDr. Radka Bažantová: Na vzniku onemocnění se z části podílí dědičnost, ale ve většině

případu jde o souhru více faktorů. Rizikovými faktory mohou být: dlouhodobé vystavení endogenním estrogenům (časná menarche – první menstruace, a naopak pozdní menopauza, zkrácený menstruační cyklus, obezita…), obstrukce odtoku menstruační krve (anomálie), také je zde podíl imunologický. Proto bych se tím, že má diagnózu Vaše maminka nestresovala (i stres je jedním z rizikových faktoru). Snažila bych se o zdravý životní styl – dostatek pohybu a pestrou stravu.

2) Jak je možné podpořit otěhotnění při endometriální cystě a špatné průchodnosti vejcovodu?

MUDr. Radka Bažantová: Cysta jako taková otěhotnění bránit nemusí. Vhodná je dostatečná suplementace mikronutrienty. Zde bych s čistím svědomím doporučila Verra Komplex Plodnost a Těhotenství, kde je vše potřebné v jedné kapsli. Pokud se jedná o průchodnost vejcovodu, zde záleží, jestli je neprůchodný jeden či oba. Pokud jsou srůsty na obou vejcovodech je šance na spontánní otěhotnění, bohužel, velmi nízká.

3) Je potřeba odstranit endometriální cystu na vaječníku, pokud brání ovulaci?

MUDr. Radka Bažantová: Obecně se endometriální cysta odstraňovat nemusí. Odstraňuje se v případě, že způsobuje výrazné bolesti, nebo pokud je dlouhodobá snaha o otěhotnění neúspěšná.

4) Nádorové markery v krvi nemám. Jak se jinak dá potvrdit endometrióza?

MUDr. Radka Bažantová: Endometriální cystu lze poznat na ultrazvukovém vyšetření. Pokud je na ní podezření, je vhodné zajít na specializované pracoviště (např. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady). Samozřejmě bývá přítomna také klinika: pánevní bolesti, bolesti při pohlavním styku, výrazně bolestivá menstruace, silné krvácení.

5) Jaké jsou prvotní příznaky? Dá se diagnóza poznat na ultrazvuku?

MUDr. Radka Bažantová: Příznaky se mohou v různé míře lišit. Časté jsou pánevní bolesti, výrazně bolestivá menstruace (nově), bolesti při pohlavním styku, silné krvácení při menstruaci…jestliže je přítomna endometriální cysta, je určení diagnózy z ultrazvuku možné. Může být také přítomen pozitivní biochemický marker v krvi (ca 125). Pokud máte podezření, je vhodné navštívit specializované pracoviště (např. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady).

6) Je možné mít endometriózu, ale žádné potíže s menstruačním cyklem či jiné obtíže?

MUDr. Radka Bažantová: Pokud nejsou přítomny klinické příznaky a pravidelné gynekologické kontroly jsou v pořádku, není třeba se endometriózou stresovat ☺️.

7) Čeká mě laparoskopická operace s řešením dle nálezu. Mám podezření na endometriální cystu. Poté bude můj lékař potřebovat rozhodnutí, co dělat s vejcovody v případě nepříznivého nálezu. Žádnými bolestmi, jako řada žen, netrpím. Po operaci nás bude čekat IVF (in vitro fertilizace). Je lepší dát lékaři souhlas s případným odnětím vejcovodů?

MUDr. Radka Bažantová: Pokud by se endometriální cysta potvrdila a zároveň by byla omezena průchodnost vejcovodů, je na místě vejcovody odstranit. I z hlediska budoucího IVF, které byste v této situaci měla mít plně hrazené pojišťovnou. Ve vejcovodech se může vyskytovat chronický zánět, který by pak mohl bránit úspěšnému IVF.

8) Je možné, že po těhotenství endometrióza zmizí?

MUDr. Radka Bažantová: Ve většině případu endometrióza těhotenstvím nezmizí. Jsou ale případy, kdy k ústupu onemocnění opravdu došlo.

9) Jaký máte názor na “léčbu” endometriózy pomocí hormonální antikoncepce?

MUDr. Radka Bažantová: Zde záleží na jednotlivé ženě a jejím klinickém nálezu. Pokud se jedná o hlubokou, infiltrující, endometriózu doprovázenou silnými bolestmi, které snižují kvalitu života ženy, a kde je plánována operace, je vhodné, zejména v předoperačním období, uvažovat o kombinovaných perorálních kontraceptivech.

10) Je možné, že se jedná o endometriózu, i když je hladina estrogenu při nižší hranici? Jak moc je určující estrogenová dominance? Musí být u diagnózy endometriózy vždy?

MUDr. Radka Bažantová: Zde Vám, bohužel, nebudu schopna dát jasnou odpověď. Endometrióza je velice individuální záležitost u každé ženy. Estrogenová dominance není podmínkou k diagnóze. Laboratorně může být pozitivní marker ca125. Závisí ale na klinických příznacích, nálezu na sonografii. Pokud je určité podezření na tuto diagnózu, doporučila bych Vám navštívit specializovanou ambulanci s ultrazvukovou kontrolou.

Děkujeme mnohokrát MUDr. Radce Bažantové za skvělé odpovědi a budeme se těšit zase příště na našem instagramu.

Mykóza v těhotenství

Mykóza v těhotenství

Vulvovaginální kandidóza Vulvovaginální kandidóza (VVC) je onemocnění, se kterým se za život setká více než 75 % všech žen. Průměrně padesáti procentům těchto žen se VVC někdy za život vrátí....

Mykóza v těhotenství

Vulvovaginální kandidóza Vulvovaginální kandidóza (VVC) je onemocnění, se kterým se za život setká více než 75 % všech žen. Průměrně padesáti procentům těchto žen se VVC někdy za život vrátí....

Vulvovaginální kandidóza

Vulvovaginální kandidóza (VVC) je onemocnění, se kterým se za život setká více než 75 % všech žen. Průměrně padesáti procentům těchto žen se VVC někdy za život vrátí.  Je známo mnoho rizikových faktorů, zvyšujících náchylnost k VVC. Jsou to například těhotenství, imunosuprese, léčba antibiotiky nebo diabetes. Dalším faktorem pro vznik VVC může být nerovnováha vaginálního mikrobiomu, který významně přispívá k vaginálnímu zdraví ženy. VVC je velmi běžná u žen v reprodukčním věku, a proto je důležité znát mechanizmus vzniku tohoto onemocnění a jeho léčbu.

Bylo zjištěno, že vaginální mikrobiom souvisí s úspěchem in vitro fertilizace, snižuje riziko předčasného porodu a hraje důležitou roli v prevenci urogenitálních infekcí. Normální vaginální prostředí tvoří pouze několik málo druhů bakterií. Specifické prostředí poševní sliznice je tvořeno nejčastěji bakteriemi rodu Lactobacillus spp.. V gynekologii a porodnictví se laktobacily využívají hlavně k obnově fyziologické vaginální mikroflóry, za účelem léčby bakteriální vaginózy a vulvovaginální kandidózy. Růst laktobacilů je závislý na sekreci estrogenů, proto hormonální výkyvy mohou způsobit vznik zánětu.

Existují různé druhy kvasinek, které kolonizují vaginální prostředí. Nejčastěji vyskytující se kvasinkou je Candida albicans, ale kolonizovat vaginální prostředí mohou i non-albicans druhy (Candida glabrata, Candida parapsilosis…). Polymorfní houba Candida albicans může být běžnou součástí lidské mikroflóry. Za určitých okolností, například při snížené imunitě, se kvasinka může přemnožit a způsobit tak zánětlivé onemocnění. Candida glabrata je druhým nejběžnějším druhem rodu Candida. Jeho patogenita je u zdravých hostitelů omezená a je považován za relativně nepatogenního komenzála pochvy. Byly ale popsány případy vzniku vaginitidy a infekcí horního genitálního traktu. Výjimečně může u imunokompromitovaných pacientů způsobovat slizniční nebo systémové infekce.

Zvýšené riziko kolonizace a vzniku VVC v těhotenství je přisuzováno faktorům spojeným s těhotenstvím. Jsou to snížená buněčná imunita, zvýšené hladiny estrogenu a zvýšená produkce slizničního vaginálního glykogenu. Zvýšené hladiny estrogenu usnadňují přilnutí kvasinky k vaginálním epiteliálním buňkám. Kromě toho estrogen podporuje formaci hyf a tvorbu enzymů. Tyto faktory virulence zjednodušují kvasince kolonizaci. Imunologické změny v těhotenství mohou přispívat ke změně závažnosti a náchylnosti k infekcím během těhotenství. Jak těhotenství postupuje, hladiny hormonů se dramaticky mění, jsou vyšší než kdykoliv jindy. Souhra mezi hormony a imunitním systémem, proto musí být komplexní a multifaktoriální.

Příznaky vulvovaginální kandidózy jsou svědění, pálení, zarudnutí, otok a výtok. V poslední době vznikly důkazy, naznačující, že kandidóza v těhotenství může být asociovaná s komplikacemi během těhotenství. Zároveň studie říkají, že vyléčení VVC v těhotenství vedlo ke snížení rizika předčasného porodu. Vaginální kandidové infekce způsobující chorioamnionitida (zánět plodových obalů) jsou velmi vzácné.

Léčba těhotných žen je primárně indikována ke zmírnění příznaků. Zejména recidivující vulvovaginální kandidóza značně přispívá k nepohodlí v těhotenství. Neexistuje žádný důkaz, že by jednotlivé příznaky byly u těhotných závažnější než u negravidních žen. Při symptomatické infekci VVC většina lékařů léčí topickým imidazolem, klotrimazolem nebo mikonazolem vaginálně po dobu 7 dnů.

Ačkoli důkazy nejsou stoprocentní, údaje naznačují, že kandidóza v těhotenství může být spojena se zvýšeným rizikem těhotenských komplikací. Těmi může být předčasný porod, chorioamnionitida nebo vrozená kožní kandidóza. Přestože většina lékařů asymptomatickou vaginální kvasinkovou kolonizaci neléčí, v některých zemích je screening kvasinek rutinní. Symptomatickou VVC v těhotenství lékaři léčí především topickým imidazolem po dobu 7 dnů, aby se tak minimalizovala expozice léku.

Váš Verra tým 💕

 

Otázky z online poradny s MUDr. Radkou Bažantovou na téma PCOS

Otázky z online poradny s MUDr. Radkou Bažantov...

Online poradna na téma Syndrom polycystických ovarií Syndrom ovlivňující plodnost až 10% žen je komplikovaným endokrinním onemocněním. Diagnostika tohoto onemocnění probíhá většinou v reprodukčně aktivním věku a odhalí se, když...

Otázky z online poradny s MUDr. Radkou Bažantovou na téma PCOS

Online poradna na téma Syndrom polycystických ovarií Syndrom ovlivňující plodnost až 10% žen je komplikovaným endokrinním onemocněním. Diagnostika tohoto onemocnění probíhá většinou v reprodukčně aktivním věku a odhalí se, když...

Online poradna na téma Syndrom polycystických ovarií

Syndrom ovlivňující plodnost až 10% žen je komplikovaným endokrinním onemocněním. Diagnostika tohoto onemocnění probíhá většinou v reprodukčně aktivním věku a odhalí se, když žena přijde do ordinace lékaře kvůli řešení problému s otěhotněním. Toto onemocnění je úzce spojeno s inzulínovou rezistencí.

Zasahuje do reprodukčního zdraví ženy, do metabolické kondice a také ovlivňuje psychosociální oblast. Klinicky se projevuje velmi různorodě, avšak některé znaky jsou pro něj typické. Hovoříme o hyperandrogeních projevech (akné, mužský typ ochlupení, zvýšená tvorba mazu), infertilitě (úplná či částečná ztráta mensturace🩸, anovulace, nepravidelný cyklus), metabolických poruchách (diabetes🍰🍩, obezita).

Co je příčinou tohoto onemocnění v podstatě není známo, nicméně za prvotní článek se považuje právě inuzulín🧪, který je produkován ve zvýšené míře. Hyperinzulinémie (vyšší hladina inzulínu v krvi) zapříčiňuje i následnou zvýšenou tvorbou androgenů. Vlivem androgenů dochází k výše zmíněným projevům. Léčba tohoto onemocnění je komplikovaná, nicméně otěhotnět není nemožné. Za podpůrné nástroje se považují režimová opatření jako např.: snížení váhy, zvýšení pohybové aktivity🤸‍♀️, stop kouření🚬, kvalitní spánek 😴atd., která zlepší inzulinovou rezistenci. Existuje i další možnost, jak ovlivnit citlivost tkání na inzulín. Myo-inositol (obsažený ve Verra Komplexu) se považuje za tzv. inzulinový senzitizátor a pomáhá tak ke stimulaci zrání oocytů (vajíček). Suplementací myo-inositolu dochází k normalizaci menstruačního cyklu, k navození ovulace, zlepšení projevů hyperandrogenismu a v neposlední řadě zlepšuje inzulinorezistenci a metabolické projevy jí provázející. To vše má za následek zvýšení šance na otěhotnění. A co víc? Myo-inositol nevykazuje nežádoucí učinky a nejsou zjištěny žádné kontraindikace.

Na vaše nejčastější otázky odpovídá MUDr. Radka Bažantová:

1) Může tento syndrom způsobovat potraty?

MUDr. Radka Bažantová: Obecně je tento syndrom spojován se zvýšeným rizikem spontánního potratu. Chtěla bych ale upozornit, že to bývá častěji u žen s inzulinovou rezistencí a obezitou. Důležitou prevenci je tedy redukce hmotnosti a úprava jídelníčku.

2) Jaké výživové doplňky doporučujete při této diagnóze?

MUDr. Radka Bažantová: Jednak bych doporučila pestrý jídelníček s omezením rafinovaných cukrů. Z výživových doplňků bych s čistým svědomím doporučila Verra Komplex Plodnost a těhotenství. Obsahuje všechny důležité živiny v aktivní formě s maximální vstřebatelností. Pro diagnózu PCOS je důležitý obsažený Myo-inositol, který pomáhá ke stimulaci zrání vajíček, normalizaci menstruačního cyklu, navození ovulace, v neposlední radě mírní metabolické projevy inzulinorezistence.

3) Jak lze podpořit při PCOS dozrání dominantního folikulu a následné uvolnění?

MUDr. Radka Bažantová: Doporučila bych suplementaci Myo-inositolem, který pomáhá ke stimulaci zraní vajíček, napomáhá normalizaci menstruačního cyklu, navození ovulace. Společně s ním je důležité doplňovat kyselinu listovou.

4) Nějaký čas mi menstruace chodí +/- pravidelně a potom mešká i měsíc a musím na injekci. Dají se ovlivnit polycystická ovaria i jinak než hormonální léčbou?

MUDr. Radka Bažantová: Důležitý je pestrý jídelníček a dostatek pohybu. Dále bych doporučila suplementaci Myo-inositolu, který pomáhá ke stimulaci zraní vajíček, k normalizaci menstruačního cyklu (mohlo by tedy pomoci i Vašemu nepravidelnému menstruačnímu cyklu), navození ovulace. Dále bych doporučila kyselinu listovou. Vše potřebné v maximálně vstřebatelné formě je obsaženo ve Verra Komplexu Plodnost a Těhotenství.

5) Proč ženy s PCOS častěji potrácejí a dá se tomu předejít?

MUDr. Radka Bažantová: PCOS je syndrom se širokým spektrem manifestací. Nejčastěji je spojován s obezitou a inzulinovou rezistencí a právě ta je dle studií nejspíše i důvodem zvýšeného počtu spontánních potratů. Prevencí je tedy úprava životního stylu s pestrým jídelníčkem s omezením rafinovaného cukru a dostatkem pohybu vedoucí k redukci váhy a úpravě inzulinové rezistence.

6) Existuje něco jako lehčí forma PCOS? Mám některé příznaky, ale ne jasné PCOS.

MUDr. Radka Bažantová: PCOS má opravdu širokou škálu manifestací. Ne všechny ženy s touto diagnózou mají cysty na vaječnících, a ne všechny ženy, kterým se cysty na ultrazvuku prokáží mají PCOS. Je to jeden z možných projevů. Obecně se postupuje podle tzv. Rotterdamských kritérií: kde se pohlíží na pravidelnost menstruačního cyklu (ovulace/anovulace), sonografii vaječníku, laboratorně prokázanou zvýšenou koncentraci mužských pohlavních hormonů s možnými klinickými projevy (nadměrné ochlupení, padání vlasů), další specifická vyšetření krve. PCOS je často spojován s inzulinovou rezistenci a obezitou. Proto je také na místě vyšetřit glykémii.

7) Dalo by se říct, že je PCOS civilizační choroba a souvisí s dnešním životním stylem?

MUDr. Radka Bažantová: Etiologie onemocnění stále nebyla úplně objasněna. Částečně hrají roli dědičné faktory, nejvíce se ale podílí nadváha či obezita – tedy vlivy zevního prostředí.

8) Při poslední kontrole mi pan doktor objevil cystu 3 cm velkou. Co mohu dělat při problémech s početím (snažíme se více než rok)? Mohou být cysty a akné, které se mi v posledním 3/4 roce objevily, projevem PCOS?

MUDr. Radka Bažantová: Dle Vaší zprávy jsem pochopila, že cystu jste měla jednu a nyní poprvé, je to tak? Menstruační cyklus máte pravidelný? Brala jste před začátkem snažení o miminko hormonální antikoncepci? Nepřibrala nebo naopak nezhubla jste poslední dobou? Obecně samotná cysta pro diagnózu PCOS nesvědčí. Záleží také na poloze cysty, bylo by dobré ji po čase zkontrolovat, zda neroste. Cysta se může objevit u každé z nás, může zůstat, ale může také odejít s následující menstruací. Na početí nemusí mít vůbec vliv.

9) Pokud mám podezření na PCOS, mohu pro své zdraví něco udělat sama? (Suplementy, na co si dát pozor a co podpořit…)

MUDr. Radka Bažantová: Doporučila bych pestrou stravu s omezením rafinovaného cukru, dostatečný spánek, pravidelný pohyb – stačí i každodenní procházky, fyzioterapii na uvolnění často stažených svalů pánevního dna, kde se nám ukládá stres, doplnit také potřebné živiny.

10) Mohu mít PCOS, i když mám ovulaci a naopak? Minuly měsíc mi lékař našel cystu (to jsem ovulaci neměla) a v tomto měsíci již ano.

MUDr. Radka Bažantová: Jednou za čas u každé ženy proběhne cyklus anovulační, je to naprosto normální. Důležitý je fakt, že nyní proběhla.

Děkujeme mnohokrát MUDr. Radce Bažantové za skvělé odpovědi. Na další online poradnu se můžete těšit v obvyklý čas, a to ve čtvrtek 21. 10. 2021 od 17–19 h na našem instagramu.

Otázky z online poradny s MUDr. Radkou Bažantovou na téma Cukrovka a těhotenství

Otázky z online poradny s MUDr. Radkou Bažantov...

Online poradna na téma Cukrovka a těhotenství Těhotenská cukrovka znamená porušení metabolismu sacharidů – tedy žena má v krvi zvýšenou hladinu cukru. Příčiny gestační cukrovky? Rozvoj se často připisuje nadměrné...

Otázky z online poradny s MUDr. Radkou Bažantovou na téma Cukrovka a těhotenství

Online poradna na téma Cukrovka a těhotenství Těhotenská cukrovka znamená porušení metabolismu sacharidů – tedy žena má v krvi zvýšenou hladinu cukru. Příčiny gestační cukrovky? Rozvoj se často připisuje nadměrné...

Online poradna na téma Cukrovka a těhotenství

Těhotenská cukrovka znamená porušení metabolismu sacharidů – tedy žena má v krvi zvýšenou hladinu cukru. Příčiny gestační cukrovky? Rozvoj se často připisuje nadměrné konzumaci sladkých jídel a změně hormonálního profilu ženy.

Funkce inzulinu je ovlivněna rostoucí placentou produkující hormony, které v některých případech neudrží hladinu cukru v krevním řečišti při standartních hodnotách. Dítě pak nepřirozeně rychle roste a má vyšší hmotnost u porodu a větší orgány, což může ovlivnit vývoj dítěte po porodu.

Příznaky těhotenské cukrovky nejsou nějak jednoznačné. Může zapříčinit častější vylučování moči.

Vyšetření těhotenské cukrovky probíhá mezi 24.–28. týdnem těhotenství. Vyšetření se nazývá orální glukózotoleranční test (oGTT).

Na vaše nejčastější otázky odpovídá MUDr. Radka Bažantová:

1. Váš dotaz:

Doporučujete hlídat si stravu před oGTT (orální glukózotoleranční test) např. na týden nebo po celou dobu můžu jíst normálně?

MUDr. Radka Bažantová: Alespoň tři dny před vyšetřením oGTT je žádoucí, abyste měla své obvyklé stravovací návyky (neomezovala příjem sacharidů), obecně se také doporučuje vyloučit den před testem zvýšenou fyzickou námahu.

2. Váš dotaz:

Rodí se větší děti při cukrovce?

MUDr. Radka Bažantová : Pokud je cukrovka adekvátně léčena (pravidelné kontroly hodnot glykemií jsou v mezích normy) jsou miminka „obvyklé“ velikosti. Makrosomie (porodní váha miminka nad 4000 g) je následkem opakovaně zvýšené hladiny cukru (glukózy) v krvi matky. Glukóza volně prostupuje placentou do krevního řečiště miminka, které zareaguje zvýšenou tvorbou vlastního inzulinu. Miminko má tedy nadměrné množství energie (z glukózy) a zvýšenou hladinu inzulinu, který má růstový účinek. Díky tomu miminko roste rychleji a přibírá na váze.

3. Váš dotaz:

Miminko mělo po porodu hypoglykemii, může to mít následky do budoucna?

MUDr. Radka Bažantová: Tady záleží na okolnostech, zejména o jak těžkou a dlouhodobou hypoglykemii se jednalo. Miminko se může vyvíjet bez jakýchkoliv následků. Obecně jsou ale zvýšená rizika neuropsychického vývoje, což se může projevit poruchami pozornosti a hyperaktivitou dítěte. V budoucnu může být vyšší sklon k obezitě, cukrovce 2.typu…to ale lze ovlivnit vedením dítěte k racionální stravě a pravidelnému pohybu :-).

4. Váš dotaz:

Měla jsem před těhotenstvím hodnoty glukózy nalačno vyšší (5,9 mmol/l). Mám očekávat problémy v těhotenství?

MUDr. Radka Bažantová: Pokud se již před těhotenstvím objevuje určitá porucha glukózové tolerance je riziko pro vznik těhotenské cukrovky vyšší. Dodržovala bych racionální stravu (omezit rafinované cukry) a udržovala bych pravidelný pohyb, stačí chůze na čerstvém vzduchu :-).

5. Váš dotaz:

Mám nevolnosti v 1. trimestru, sním jen pečivo, sladké atd.. Před těhotenstvím jsem jedla spíše nízkosacharidově. Je velké riziko těhotenské cukrovky? Také musím jíst častěji než dříve, kdy jsem jedla pouze 3x denně.

MUDr. Radka Bažantová: Zde bych radila poslouchat své tělo. Rozhodně bych se tím, že nyní jíte více sacharidů než jste byla zvyklá nestresovala 🙏🏼.

Rizikovými faktory pro vznik těhotenské cukrovky jsou věk (nad 30 let), výskyt cukrovky v rodině nebo pokud jste již v předchozím těhotenství vy sama těhotenskou cukrovku či zvýšenou glykemii nalačno měla. Dalšími rizikovými faktory jsou nadváha či obezita a strava bohatá na potraviny s vysokým glykemickým indexem.

Těhotenství je pro organismus velká zátěžová situace. Snažte se zařadit trochu pohybu na čerstvém vzduchu :-). Ještě bych doplnila, že rozložit jídlo do vícero porcí denně je naopak ku prospěchu.

6. Váš dotaz:

Zátěžovým testem oGTT jsem neprošla, následně mě paní doktorka v dia poradně vyřadila kvůli nízkému dlouhodobému cukru– 28 mmol/mol. Nalačno jsem měla glykémii 5,2 mmol/l a podruhé 5,1 mmol/l. Dietu tedy nedržím, ale snažím se jíst zdravě. Je to podle Vás OK?

MUDr. Radka Bažantová: Glykovaný hemoglobin (dlouhý cukr) odráží hodnoty glykemií v posledních 3 měsících. Máte ho úplně v pořádku. Nadále bych se racionálně stravovala, přidala bych i pravidelný pohyb. Kdyby byly jakékoliv další pochybnosti Váš gynekolog by potom odebral krev a situaci řešil.

7. Váš dotaz:

Jak častý je výskyt těhotenské cukrovky?

MUDr. Radka Bažantová: Těhotenská cukrovka je zjištěna přibližně u každého 10. těhotenství.

8. Váš dotaz:

Je nutné oGTT podstoupit? V prvním těhotenství to pro mě byl stres.

MUDr. Radka Bažantová: To mě velice mrzí, že máte takto špatné zkušenosti. Nicméně oGTT je potřeba podstoupit. Těhotenská cukrovka se ve většině případu objeví až ve druhé polovině těhotenství, kdy je vysoká hladina těhotenských hormonů působících proti inzulinu. Sama problém nepoznáte a riziko komplikací je, pro Vás i miminko, při nerozpoznané těhotenské cukrovce je vysoké.

9. Váš dotaz:

Mám podstoupit kontrolní oGTT půl roku po porodu, když plně a vydatně kojím? Nebo mám počkat až po ukončení kojení?

MUDr. Radka Bažantová: Pokud plně kojíte měl by se oGTT odložit do doby, než ho bude možné provést bez kojení (před testem a během testu).

10. Váš dotaz:

Jak snížit cukr? Dodržuji zdravou stravu a mám dostatek pohybu. Může vyšší cukr negativně ovlivnit miminko?

MUDr. Radka Bažantová: Pokud se objeví zvýšení cukru v krvi (těhotenská cukrovka) je třeba, aby si Vás vzal do péče odborník– diabetolog. Je důležité dodržovat racionální dietu s omezením sacharidů, pravidelný pohyb a pravidelně kontrolovat hodnotu glykemie, ve většině případů tento režim postačuje. Pokud by toto nestačilo je třeba zařadit terapii. Dlouhodobé zvýšení cukru v krvi může miminko negativně ovlivnit. Glukóza (cukr) volně prostupuje placentou do krevního řečiště miminka, které reaguje zvýšenou tvorbou vlastního inzulinu. Miminko má tedy nadměrné množství energie (z glukózy) a zvýšenou hladinu inzulinu, který má růstový účinek. Díky tomu miminko rychleji roste a přibírá na váze (porodní váha miminka je nad 4000 g), což může komplikovat porod. Miminko rychle roste, ale vývoj orgánu muže zaostávat – zejména plíce. Dále je riziko hypoglykemie (nízké hladiny cukru v krvi) miminka po porodu.

Děkujeme mnohokrát MUDr. Radce Bažantové za vyčerpávající odpovědi. Na další online poradnu (na téma Syndrom polycystických ovarií) s paní doktorkou se můžete těšit v obvyklý čas, a to ve čtvrtek 14. 11. 2021 od 17–19 h na našem instagramu.

Hořčík v těhotenství

Hořčík v těhotenství

Hořčík v těhotenství V těhotenství je více než kdykoliv jindy kladen důraz na příjem všech důležitých vitamínů a minerálů. Mezi nejdůležitější minerály řadíme vápník, hořčík, železo a jód. Dnes bychom...

Hořčík v těhotenství

Hořčík v těhotenství V těhotenství je více než kdykoliv jindy kladen důraz na příjem všech důležitých vitamínů a minerálů. Mezi nejdůležitější minerály řadíme vápník, hořčík, železo a jód. Dnes bychom...

Hořčík v těhotenství

V těhotenství je více než kdykoliv jindy kladen důraz na příjem všech důležitých vitamínů a minerálů. Mezi nejdůležitější minerály řadíme vápník, hořčík, železo a jód. Dnes bychom se rádi zaměřili na jeden z nich a to z toho důvodu, že jeho nedostatek můžete velmi snadno sama odhalit a eventualně doplnit.

Hořčík je látka důležitá pro optimální činnost svalů, nervů, metabolismu glukosy a pro správnou stavbu kostí. Mimo to mírní napětí a stres. Jeho nedostatek se často projevuje křečemi, podrážděností, nespavostí, špatným trávením (zácpou). V období těhotenství hraje významnou roli ve vývoji dítěte, a to například při dělení buněk.

Protože je hořčík tak důležitým minerálem pro správné fungování našeho těla, je mnoho přírodních zdrojů, které magnesium obsahují. Najdeme ho například v banánech, ořechách, celozrnném pečivu či zelené zelenině. Vyvážená a zdravá strava tak obvykle zajistí dostatečný příjem přírodního hořčíku a není tak potřeba suplementovat. Nevýhodou dnešní doby je fakt, že konzumujeme velké množství průmyslově zpracovaných potravin, ve kterých je obsah hořčíku zastoupen velmi nepatrně. Také například vařením, se množství hořčíku v potravinách snižuje. To vše je důvodem, proč se v populaci čím dál tím více objevuje nedostatečný příjem esenciálních minerálů z potravy. Dalším důvodem nizkých hladin hořčíku může být cukrovka či kouření cigaret.

Kolik hořčíku by tedy těhotná žena měla přijmou denně? Referenční hodnota přijmu (RHP) udává příjem 310mg hořčíku denně.

Ideální volbou, jak přirozeně doplňovat horčík je strava bohatá na tento minerál. Zmíněný banán obsahuje cca 30mg hořčíku ve 100g, špenát obsahuje dokonce 80mg ve 100g, para ořechy 380mg ve 100g.

Pokud se rozhodnete suplementovat hořčík jako doplněk stravy, pak berte ohled na vazbu, ve které se v přípravku hořčík objevuje. Existuje totiž mnoho forem, které jsou na trhu dostupné a liší se vstřebatelností a využitelností samotného hořčíku. Mezi ty nejčastější patří citrát, laktát a oxid. Pokud bychom měli vybrat z těchto tří, pak dobrou volbou bývají citrát a laktát. Jsou dobře dostupné, vstřebatelné a jsou poměrně hojně doporučované. Narozdíl od oxidu, který je levnou variantou v multivitamínových přípravcích. Využitelnost hořčíku ve vazbě s oxidem je však velmi nízká. Na trhu se objevuje i glycinát či bisglycinát, který je svojí biodostupností v organismu řazen k nejlepším formám hořčíku vůbec.

PharmDr. Michaela Houserová

 

Síla přírody v těhotenství

Síla přírody v těhotenství

Síla přírody v těhotenství Je obecně známo, že v těhotenství není doporučováno příliš užívat běžně dostupná léčiva. Jak je to ale s přírodními látkami, bylinkami? Mnoho těhotných se domnívá, že...

Síla přírody v těhotenství

Síla přírody v těhotenství Je obecně známo, že v těhotenství není doporučováno příliš užívat běžně dostupná léčiva. Jak je to ale s přírodními látkami, bylinkami? Mnoho těhotných se domnívá, že...

Síla přírody v těhotenství

Je obecně známo, že v těhotenství není doporučováno příliš užívat běžně dostupná léčiva. Jak je to ale s přírodními látkami, bylinkami? Mnoho těhotných se domnívá, že přírodní léčiva jsou vždy bezpečná a tak jimi hojně nahrazují klasickou farmakoterapii.

Nenechtě se zmást. I mezi bylinkami najdeme ty, které se smí užívat bez obav, které můžete užívat s opatrností a jen v některých obdobích těhotenství a ty, kterým je třeba se vyhnout úplně. I mezi přírodními léčivy jsou totiž látky, které by v krajních případech mohly ohrozit miminko nebo negativně ovlivnit průběh těhotenství.

Které bylinky tedy může těhotná žena užívat beze strachu, že by ublížily jí, nebo miminku? Obecně lze říci, že bylinné čaje se mohou v těhotenství užívat pouze krátkodobě a v malém množství ( to platí i pro ty s nálepkou ”bezpečné) . V období těhotenství se pro denní hydrataci nejvíce doporučuje voda, ovocné čaje, či čaj roibos. Přesto existují bylinky, které Vám krátkodobě mohou pomoci s obtížemi. Jsou to například tyto:

Heřmánek (Matricaria chamomilla) je výborným pomocníkem při zažívacích potížích, zmírňuje plynatost a navíc má protizánětlivé účinky.

Meduňka (Melissa officinalis) zklidňuje, působí proti nespavosti a zmírňuje bolesti hlavy.

Zázvor (Zingiber officinalis) pomáhá ulevit od ranních nevolností a zažívacích potíží.

Ve třetítm trimestru, lépe řečeno v posledním měsíci těhotenství se doporučuje užívat maliník. Listy maliníku (Rubus idaeus) usnadňují porod a posilují děložní svalstvo po porodu.

Mezi látky rostlinného původu, které se řadí do podpůrných nástrojů pro vyvolání porodu, patří i len setý (Linum usitatissimum), jehož slizovité látky pomáhají k pružnosti vazů pánve a po porodu přispívají ke spuštění laktace. Po porodu můžeme doporučit ještě kontryhel, který pomůže zavinout dělohu.

Bylinné čaje užívejte vždy jen krátkodobě (max 14 dní) v případě obtíží a nenahrazujte tím pitný režim.

Nyní bychom se chtěli zaměřit na ty, které patří do rizikových skupin a těhotné ženy by se jim měly vyhnout.

Patří mezi ně například:

Aloe pravá (Aloe vera). Oblíbené nápoje s touto bylinou si raději odpustťe. Aloe totiž stimuluje kontrakce dělohy a mohlo by tak dojít k potratu, či předčasnému porodu.

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) sice patří do bylin, které se hojně užívají při kojení, ale nenechte se zmýlit. V období těhotenství může fenykl způsobovat kontrakce dělohy a vyvolat tak potrat, či předčasný porod.

A další (Kostival lékařský, Mučenka pletní, Pelyněk pravý, Jmelí bíle, Šalvěj lékařská)

PharmDr. Michaela Houseová

Pomáhá ženám, které za sebou mají zamlklé těhotenství, spontánní potrat a další nepříjemná zranění.

Pomáhá ženám, které za sebou mají zamlklé těhot...

Jana Kučerová je psycholožka a psychoterapeutka. Ve své soukromé psychoterapeutické praxi POD KROVY se věnuje ženským tématům a traumatům, především terapii postabortivního syndromu. Léčí bolavé ženské duše, pomáhám jim najít...

Pomáhá ženám, které za sebou mají zamlklé těhotenství, spontánní potrat a další nepříjemná zranění.

Jana Kučerová je psycholožka a psychoterapeutka. Ve své soukromé psychoterapeutické praxi POD KROVY se věnuje ženským tématům a traumatům, především terapii postabortivního syndromu. Léčí bolavé ženské duše, pomáhám jim najít...

Jana Kučerová je psycholožka a psychoterapeutka. Ve své soukromé psychoterapeutické praxi POD KROVY se věnuje ženským tématům a traumatům, především terapii postabortivního syndromu. Léčí bolavé ženské duše, pomáhám jim najít usmíření a novou sílu do života, vztahu, mateřství. Věří na léčivou sílu všímavosti, laskavosti a soucitu se sebou. Věří, že se vždycky dá začít tady a teď a udělat něco dobrého a smysluplného.

Jak jste se k založení projektu POD KROVY dostala?

POD KROVY není projekt, je to název prostoru, kde pracuji. Zde, v podkroví Vinohradského činžáku, sídlí má soukromá psychoterapeutická praxe a pořádám zde různé kurzy a workshopy.

Asi se ptáte především na mou terapeutickou práci se ženami s postabortivním syndromem – nebo obecněji se ženami, které mají za sebou nějaké zranění, trauma spojené s těhotenstvím nebo mateřstvím: umělé ukončení těhotenství, zamlklé těhotenství či spontánní potrat, úmrtí dítěte později během těhotenství nebo při porodu či brzy po něm. Často se k tomu přidávají i traumata z porodu (i přestože dítě se narodilo v pořádku) nebo z různých gynekologických zákroků a operací, a také léčba neplodnosti a procedury související s asistovanou reprodukcí.

Mám pocit, že si mě tato témata sama našla. Dlouho jsem pracovala v oblasti psychologické krizové intervence, na linkách důvěry. Díky této praxi velmi dobře rozumím psychickým stavům a situacím, ve kterých traumata vznikají. Zájem o terapii traumat pak byl logickým dalším krokem.

Mým posledním působištěm byla Linka pomoci pro ženy v tísni, kam jsem původně šla pracovat, protože má příznivou pracovní dobu. Pracovní režim na krizové lince s nočními a víkendovými službami jsem se třemi dětmi už prostě nezvládala. Svět závažných dilemat a hlubokých zranění na ženské duši mi přirostl k srdci a specializaci na ženská témata traumata jsem si přenesla do své terapeutické praxe.

S jakým problémem Vás ženy nejvíce navštěvují?

Velká skupina mých klientek jsou ženy, které hledají cestu k vyrovnání se s umělým ukončením těhotenství. Jde o interrupce „ze sociálních důvodů“ – obvykle při nechtěném těhotenství, ale také o ukončení těhotenství, které bylo toužebně očekávané, ale nevyvíjí se příznivě.

Rozhodnutí o ukončení těhotenství je podle mé zkušenosti extrémně náročné, zatížené mnoha předsudky, volba ženy je jen málokdy opravdu svobodná. Zároveň je to tabu, tajemství, o kterém nejde téměř s nikým mluvit – mnohdy o tom neví ani matka nebo nejlepší kamarádka. Velkým tématem v terapii pak bývá pocit studu, viny, zodpovědnosti a odpuštění.

Druhou velkou skupinou jsou ženy, kterým se potrat stal – nemusely ani nemohly rozhodnout. Tyto ženy obvykle potřebují provázení v truchlení, které se ve společnosti mnohdy těžko sdílí. Nikdo jiný jejich dítě neznal, nikomu jinému tolik nechybí. Často je provází silná touha co nejdříve otěhotnět znovu, mít vytoužené miminko, a zároveň velký strach, že se tragédie bude opakovat.

Mám dojem, že v naší výkonově orientované kultuře je velmi těžké přijmout, že dítě není něco, si můžeme „pořídit“, nebo co můžeme nějak „dokázat“, není to právo, je to zázrak a dar. Je potřeba naučit se udržet si naději, i když to nemám v moci. A naučit se důvěřovat životu, milovat ho a dobře žít, i když není podle mých plánů.

Jak dlouho ženám trvá, než se ze své ztráty dostanou?

Často se setkávám s tím, že jsou ženy samy netrpělivé, ale téměř vždy je velmi netrpělivé jejich okolí. Záleží samozřejmě na mnoha okolnostech, ale zdá se mi, jako by všichni počítali s nějakou přímou úměrou mezi velikostí (stářím) ztraceného děťátka a velikostí či trváním zármutku. Očekává se, že spontánní potrat v prvním trimestru žena zvládne za pár dnů či maximálně týdnů, zatímco při ztrátě dítěte blízko porodu má „nárok“ truchlit pár měsíců.

Jenže v obou případech jde o ztrátu dítěte! A nejen to. Jde o zásadní narušení důvěry ve vlastní tělo, ztrátu kontroly nad vlastním životem a bazální ve spravedlivý a předvídatelný svět či osud. Jde také o ztrátu budoucnosti, snů a plánů…

Podle mých zkušeností je půl roku dobrý čas, rok ještě lepší, aby mohlo dojít k zahojení ran a obnovení důvěry. Velký význam mají také výročí, kdy se ztráty připomínají někdy až překvapivě silně. Je opravdu náročné být těhotná ve stejnou roční dobu, kdy došlo ke ztrátě.

Pokud se něco takového stane opakovaně, je velmi těžké nepropadnout úzkosti či depresi nebo obrannému znecitlivění – odpojení se od vlastního prožívání a těla. Psychické zotavení pak může trvat ještě déle.

Vím, že lékaři po nezdařeném těhotenství – pokud je žena fyzicky v pořádku – doporučují snažit se otěhotnět znovu co nejdříve. Já to nedoporučuji. Po pár týdnech či měsících je proces zpracování události a truchlení teprve na začátku, žena má často velmi silné a vyčerpávající záchvaty smutku, hněvu či zoufalství. Nové těhotenství znamená velkou výzvu a mnoho jiných silných emocí. Žena se těžko může naplno soustředit na nové miminko a radovat se z něj, dokud je ještě plná emocí vázaných na to, které ztratila.

Sdělila byste těmto ženám nějakou základní radu, jak se se ztrátou co nejrychleji vypořádat?

Je-li to možné, už v situaci ztráty si dopřejte čas a bezpečný a klidný prostor na rozloučení s miminkem. I když se vám ze všeho nejvíc chce utéct a nebo zavřít oči a probudit se v jiném světě, kde je všechno v pořádku, pokuste se zůstat a prožít vše, co přijde. Dovolte si křičet, plakat, zuřit… pustit ven, co cítíte.

A pak? Nespěchejte! Dopřejte si dostatek času a prostoru pro truchlení. Vaše ztracené děťátko si zaslouží být oplakáno. Vy si zasloužíte zahojit ránu na duši. Nikdo nemá právo vám říkat, jak má váš smutek vypadat a jak dlouho trvat.

Velmi pomáhá něco „dělat“ – třeba uklidit do krabice přichystanou výbavičku, napsat děťátku dopis či pro něj něco vyrobit, zasadit památeční strom a pod.

Rané potraty a úmrtí miminek během těhotenství jsou překvapivě časté, jen se o nich velmi málo mluví. Pokud budete chtít, najdete mnoho žen se zkušeností podobnou té vaší, které vám budou rozumět. Sdílení a vzájemná podpora vám pomůže projít těžkým obdobím a znovu najít naději.

Mutace genu pro enzym MTHFR | Plodnost a vývoj plodu

Mutace genu pro enzym MTHFR | Plodnost a vývoj ...

Snažíte se o miminko? Potýkáte se s neplodností? Trpíte opakovanými potraty?Pak byste měla vědět, co je mutace genu pro enzym MTHFR! Tato diagnóza – zkráceně mutace MTHFR, je onemocnění, kdy...

Mutace genu pro enzym MTHFR | Plodnost a vývoj plodu

Snažíte se o miminko? Potýkáte se s neplodností? Trpíte opakovanými potraty?Pak byste měla vědět, co je mutace genu pro enzym MTHFR! Tato diagnóza – zkráceně mutace MTHFR, je onemocnění, kdy...

Snažíte se o miminko? Potýkáte se s neplodností? Trpíte opakovanými potraty?Pak byste měla vědět, co je mutace genu pro enzym MTHFR!

Tato diagnóza – zkráceně mutace MTHFR, je onemocnění, kdy žena nedokáže přeměnit kyselinu listovou na aktivní folát. Právě tento metabolit je nezbytný pro POČETÍ a VÝVOJ miminka (zejména jeho nervové soustavy).

Jak zjistím, že trpím touto mutací?

Mutaci v genu jen tak sami nepoznáte. Neprojevuje se žádnými viditelnými příznaky a lze ji diagnostikovat pouze speciálními KREVNÍMI TESTY na vyžádání. Cena se pohybuje kolem 800 Kč.

Pokud žena trpí touto mutací, enzym pak není schopen plnit svou funkci ( ať už částečně nebo ze 100%). To je mnohdy též důvod, proč se páru NEDAŘÍ OTĚHOTNĚT, nebo DONOSIT miminko.

Proto při snaze otěhotnět a i během těhotenství hledejte doplňky stravy, kde je kyselina listová již v aktivní methylované formě. Vstupuje poté do organismu bez nutnosti aktivace.

Verra Komplex jsme sestavili tak, aby žena snažící se o miminko & těhotná žena měla aktivní folát k dispozici!

Kdybyste se na cokoliv chtěli zeptat, neváhejte nás kontaktovat!

Váš Verra Tým ❤️

„Neslibuji klientům, že se jim podaří založit rodinu, ale pomáhám jim tomu uvěřit.”, říká psycholožka Nikola Wiethölter

„Neslibuji klientům, že se jim podaří založit r...

Psycholožka, fertility koučka a IVF máma, která pomáhá ženám a párům překonávat výzvy spojené s neplodností. Ve své praxi nabízí podporu, informace a osobní konzultace. Vedle tématu neplodnosti také učí,...

„Neslibuji klientům, že se jim podaří založit rodinu, ale pomáhám jim tomu uvěřit.”, říká psychol...

Psycholožka, fertility koučka a IVF máma, která pomáhá ženám a párům překonávat výzvy spojené s neplodností. Ve své praxi nabízí podporu, informace a osobní konzultace. Vedle tématu neplodnosti také učí,...

Psycholožka, fertility koučka a IVF máma, která pomáhá ženám a párům překonávat výzvy spojené s neplodností. Ve své praxi nabízí podporu, informace a osobní konzultace. Vedle tématu neplodnosti také učí, jak porozumět vlastní duši a být #blizesobe.

„Neslibuji klientům, že se jim podaří založit rodinu, ale pomáhám jim tomu uvěřit.”

Myslíte, že má/může mít psychika (negativní myšlenky) negativní vliv na plodnost?

Zdraví všeobecně není pouze fyzický stav lidského těla, ale značnou roli v něm hraje právě psychika a způsob našeho myšlení, resp. mentálního nastavení. S našimi myšlenkami je to stejné jako se zahradou. Jako v každé zahradě, i v té naší roste plevel (negativní myšlenky), který bychom neměli ignorovat ani předstírat, že tam není. Chceme-li však, aby v naší zahradě vyrostly květiny, musíme se o ni patřičně starat. Pokud nebudeme vykopávat plevel, nikdy na ní nevyroste to, co chceme. V zásadě platí, že to, čemu dáme prostor, jak v zahradě, tak naší hlavě, to poroste.

Pokud necháme plevel v podobě starostí, úzkostí a obav ovládnout naši mysl, stane se postupně naší realitou, která se promítne do způsobu našeho jednání, rozhodování i toho, jakým způsobem se například budeme vyrovnávat s náročnými situacemi, kterou neplodnost beze sporu je.

Negativní myšlenky jsou schopny vyvolat řadu nepříjemných emocí, které zvlášť pokud nejsou adekvátně zpracovány, vysílají hlavě signál, že příchod dítěte na svět může znamenat ohrožení. Při práci s negativními myšlenkami je důležité si uvědomit, že jsou to jen myšlenky. Můžeme si je uvědomovat, ale nemusíme se s nimi ztotožňovat.

Myslíte, že se s tím dá pracovat?

Pracovat se s tím určitě dá. Někdy bohužel ale trvá, než se člověk dostane do rukou toho správného odborníka. Léčebné postupy center asistované reprodukce se totiž ve většině případů zaměřují pouze na tělesné symptomy a zapomínají přitom na skutečnost, že léčba duše je stejně důležitá jako léčba našeho těla.

Jednou z forem pomoci představuje právě fertility koučink, který nabízí příležitost prozkoumat překážky tady a teď, pomáhá obnovit rovnováhu a udržet pozitivní motivaci v životě páru či jednotlivce. Při volbě kouče, kterému se rozhodnete svěřit svou duši, nicméně doporučuji jistou dávku obezřetnosti. Stejně jako psycholog nebo psychoterapeut i kouč by měl disponovat odpovídajícím vzděláním, a to v délce minimálně jednoletého výcviku v koučinku.

Jak dlouho by zákaznice takovému ” fertility koučinku“ měla věnovat, aby se psychicky naladila do duševní a psychické pohody?

To je velmi individuální a vždy záleží na potřebách klienta a povaze jeho potíží. Osobně vnímám práci s lidskou duší jako náročnou a velmi křehkou disciplínu, která si vyžaduje čas. Změny se nedějí ze dne na den. Každý máme své tempo potřebné ke zpracování vlastních témat a tomu se snažím přizpůsobit i práci s klienty. Je dobré každopádně počítat s tím, že ať už žena či pár přichází s jakýmkoli tématem, pokud se tedy bavíme o psychickém zdraví, není možné i přes sebelepší snahu vyřešit problém během jednoho setkání.

Celkový počet sezení se odvíjí od konkrétní potřeby klienta a nastavených cílů. Aby mělo koučování efekt a klient mohl realizovat naplánované kroky a zároveň vidět, jak se odrážejí v jeho každodenní realitě, doporučuji minimálně 5-6 koučovacích sezení.

Ne pro každého klienta je fertility koučink vhodný, a ne každému tento typ spolupráce také vyhovuje. V takových případech je pro mě velkou výhodou psychologické vzdělání, které mi umožňuje s klienty navázat dlouhodobější spolupráci, v rámci které se můžeme tématům věnovat více do hloubky.

Mohou stát za psychosomatickými problémy i životní situace, které se staly v dětství, či několik let zpátky?

Určitě a často si je ani neuvědomujeme. Až u jedné třetiny párů nastane situace, kdy se nepodaří objevit žádnou somatickou (fyziologickou) příčinou neplodnosti. V takovém případě je proto vhodné zaměřit se na psychické, resp. psychosomatické faktory neplodnosti a odhalit skryté překážky jako jsou nezpracované negativní emoce, různé strachy, postoje a přesvědčení, které mohou bránit početí.

Pokud hledáme psychickou příčinu neplodnosti, musíme vzít v úvahu i různá emoční zranění a nezahojená traumata v oblasti ženství a mateřství, které si žena nese třeba z dětství nebo dospívání. Těch témat může být celá řada od nevyjasněných vztahů s rodiči, absence pozitivního mateřského vzoru vedoucí k pochybnostem u žen, zda bude sama dobrou matkou až po nevědomé odmítání těhotenství jako následek předchozího traumatického těhotenství, porodu nebo potratu.

Ne za všemi emočními zraněními stojí nutně situace, které se odehrály v minulosti. Svou roli mohou hrát také aktuální vlivy vyplývající např. z nejisté socioekonomické situace a s ní spojeném strachu, zda si pár bude moci dítě finančně dovolit. Žena si nemusí být jistá vztahem a pochybovat o svém partnerovi jako budoucím otci svého dítěte, může se nevědomě bránit otěhotnění ze strachu ze ztráty sociálního statusu a proměny života, může se obávat porodu nebo pochybovat o své připravenosti na mateřskou/rodičovskou roli. To všechno jsou faktory, které se mohou stát zdrojem vnitřního konfliktu a stimulem v podvědomí, kterým tělo navenek reaguje v podobě „bloku“ bránícím otěhotnění.

Vitaminy kupujte zejména v tmavých obalech.

Vitaminy kupujte zejména v tmavých obalech.

Jak poznáte kvalitně zabalené vitaminy? Jsou zabaleny v TMAVÝCH obalech. To že jsou kvalitní doplňky stravy baleny v tmavých obalech není z grafického nebo kosmetického důvodu, nicméně cílem je zabránit...

Vitaminy kupujte zejména v tmavých obalech.

Jak poznáte kvalitně zabalené vitaminy? Jsou zabaleny v TMAVÝCH obalech. To že jsou kvalitní doplňky stravy baleny v tmavých obalech není z grafického nebo kosmetického důvodu, nicméně cílem je zabránit...

Jak poznáte kvalitně zabalené vitaminy? Jsou zabaleny v TMAVÝCH obalech.

To že jsou kvalitní doplňky stravy baleny v tmavých obalech není z grafického nebo kosmetického důvodu, nicméně cílem je zabránit pronikání světla, které má na mnoha vitaminů negativní vliv.

Dochází k tzv. fotodegradaci látek citlivých na světlo s NEPŘÍZNIVÝM ÚČINKEM NA JEJICH FUNKCI nebo SLOŽENÍ!

Mezi nestabilní vitaminy patří zejména vitaminy rozpustné v tucích a některé vitaminy skupiny B (B2, B9 – kyselina listová, B12).

Pokud tedy skladujete tyto mikronutrienty na světle, příjdete až o polovinu jednotlivých vitaminů!Proto si vždy ohlídejte, jakým způsobem zabalené vitaminy kupujete.

Verra.

Inspiruje veřejnost, že #laskajedovednost. Rozhovor s psycholožkou a psychoterapeutkou Eliškou Remešovou.

Inspiruje veřejnost, že #laskajedovednost. Rozh...

Psycholožka, psychoterapeutka a lektorka zaměřující se na partnerské a mezilidské vztahy. Pořádá webináře, zážitkové kurzy a programy pro dospělé i mladistvé. Na instagramu sdílí a inspiruje veřejnost, že #laskajedovednost. Kdy...

Inspiruje veřejnost, že #laskajedovednost. Rozhovor s psycholožkou a psychoterapeutkou Eliškou Re...

Psycholožka, psychoterapeutka a lektorka zaměřující se na partnerské a mezilidské vztahy. Pořádá webináře, zážitkové kurzy a programy pro dospělé i mladistvé. Na instagramu sdílí a inspiruje veřejnost, že #laskajedovednost. Kdy...

Psycholožka, psychoterapeutka a lektorka zaměřující se na partnerské a mezilidské vztahy. Pořádá webináře, zážitkové kurzy a programy pro dospělé i mladistvé. Na instagramu sdílí a inspiruje veřejnost, že #laskajedovednost.

Kdy se Vám v hlavě zrodila myšlenka, že byste se chtěla věnovat psychologii, psychoterapii?

Bylo mi 12, když jsem se poprvé setkala s psychoterapeutkou. Vzala mne k ní moje máma, když jsem přišla domů ze školy nějaká nesvá, že se mi moc nelíbí, jak to tam funguje, a že jsem měla nepříjemný konflikt se spolužáky. Po jednom setkání jsem byla nadšená, že existuje povolání, které rozumí lidské duši. Na střední škole jsem si pak předměty s psychologií vybírala a během posledního ročníku jsem se již na přijímací zkoušky na psychologii připravovala.

Jak moc je pro Vás obtížné zavřít v práci ”dveře”a nemyslet na problémy ostatních u Vás doma, nebo ve Vašem volném čase?

Já svou práci miluji. Lidé si často myslí, že je to náročná práce, protože je smutná. Protože se potkáváte s bolestí a smutkem lidí a nesete si to „trápení“ domů, ale já to vnímám jinak. Potkávám se s lidmi, kteří se ocitají v těžké životní situaci, ale od té chvíle se stávám svědkem jejich cesty nahoru, za porozuměním, spokojeností, sebeláskou, vnitřním klidem… A mohu jim v tom být průvodcem. Vnímám to jako obrovskou odměnu za náročnost profese, kterou dělám. Domů si nenosím jejich trápení, nesu si myšlenky na ně, na to, co se jim daří, a co mohu já dělat jinak, abych jim byla v procesu užitečnější, a to je rozdíl :)

Jak je podle Vás dnes pro ženu obtížné vyhledat psychologa/psycholožku, s kterým si ”padne do noty” a bude mu moci odkrýt své trápení?

Věřím, že to nikdy nebylo jednodušší. Tím nechci říct, že už to jednoduché je, ale tady u nás je nespočet kvalitních a zkušených psychologů a psychoterapeutů (a psycholožek a psychoterapeutek), které můžete oslovit. Důležité je, aby to zkusily, oslovily někoho, kdo jim je sympatický nebo na koho dostaly doporučení. A neméně důležité je si taky po prvním sezení říct, zda mi ten odborník pocitově vyhovuje. Pokud ano, senzace, pokud ne, doporučuji hledat dál.

Horší to pak může být na malých městech a vesnicích, kde nemusí být kolegů tolik a zároveň se více potýkáte s jistým společenským stigmatem. Nicméně právě současná pandemická situace a její dopad na psychiku jedince významně ovlivnila psychoterapeutickou péči a vzniklo mnoho skvělých projektů. Za zmínku stojí tři online platformy, které spojují klienty s jejich potenciálními psychoterapeuty (terap.io, Hedepy a Tymosia), vznikla inciativa #delamcomuzu, která sdružovala odborníky ze vše koutů republiky, kteří poskytovali své služby dobrovolně zdarma, atp.

Myslíte si, že psychika může mít na plodnost podstatný vliv?

Absolutně. Naše psychika a mozek je mocný nástroj, se kterým příliš neumíme pracovat. Negativní myšlenky, obavy, strachy či přehnané nároky a očekávání mohou v mnoha situacích zablokovat naše tělo a výrazně tím ovlivnit jeho fungování.

Symptotermální metoda a její použití

Symptotermální metoda a její použití

Symptotermální metoda (STM) a její užíváni v běžném životě . STM může pomoci párům, jejichž plodnost je z nějakých důvodů snížena. Pomoci samozřejme může i párům, které problémy nemají. Pokud...

Symptotermální metoda a její použití

Symptotermální metoda (STM) a její užíváni v běžném životě . STM může pomoci párům, jejichž plodnost je z nějakých důvodů snížena. Pomoci samozřejme může i párům, které problémy nemají. Pokud...

Symptotermální metoda (STM) a její užíváni v běžném životě .

STM může pomoci párům, jejichž plodnost je z nějakých důvodů snížena. Pomoci samozřejme může i párům, které problémy nemají.

Pokud žena sleduje přirozený chod jejího těla (včetně příznaků), tato metoda může páru říci, kdy je pro ně nejideálnější doba pro početí.

Někomu to může přijít zvlátní a staromódmi, nicméně naslouchat svému tělu je ❤️ a páru, kterému se nedaří počit rádi vyzkouší cokoliv . My tuto metodu rozhodně schvalujeme.

Tato metoda je též vhodná pro ženy, které mají nepravidelný cyklus.

Nejvyšší pravděpodobnost početi je tehdy, pokud má žena cervikální hlen nejvyšší kvality + podle vhodné teploty. Ptáte se, co je vhodná teplota? Ptáte se, jaký je ten správný hlen?

Teplota (BAZÁLNÍ TEPLOTA)

K tomuto kroku si pořiďte bazální teploměr. Teplota se měří v tělesných dutinách (pod jazykem/ v pochvě / v konečníku). Důležité je měřit si teplotu každý den, když se probudíte, a to ve stejnou hodinu.

Pokud máte noční stolek, mějte teploměr na něm a měrte si teplotu ješte v posteli. Všechny pohyby mají na výšku teploty vliv.

Na teplotu a její zaznamenáváni si pořiďte aplikacido telefonu. Ze začátku to pro Vás bude jednodušší, než zapisovat do bloku!

A! Pokuf měříte lékařským teploměrem, měřte alespoň 5 min + vyberte si pro pravidelné měření pouze 1 tělesnou dutinu, nezaměňovat!

Příští článek Vám napíšeme, jak hodnoty teploty zaznamenávat a které jsou pro nás klíčové! 🤗

Hlen (CERVIKÁLNÍ HLEN)

“Plodný hlen” bývá průsvitný, hlenovitý a zároveň řidký. Spermie v něm dokážou vydržet až 5 dní.

Ten zaznamenáte již den před tím, než ovulujete.

Symptomy se u každé z Vás mohou lišit. Proto je musíte právě u sebe vypozorovat🙌🏻. Pořiďte si tedy blok, do kterého si budete informace o HLENU (konzistence, barva + bazální teplotu) zaznamenávat.

Dále lze sledovat děložní čipek, ale to je již velmi náročné a jedná se o subjektivní věc.

Proto Vás s tím nebudeme dále zatěžovat. Brzy přidáme doplňující článek!

S láskou, Verra.

Rozhovor se zakladatelkou projektu Vypni Hlavu

Rozhovor se zakladatelkou projektu Vypni Hlavu

,,Jsem původní profesí novinářka a copywriter. Pracovala jsem v několika velkých redakcích a agenturách, ale své pracovní naplnění jsem našla až ve vlastním projektu a pomoci ženám k naplněnému mateřství....

Rozhovor se zakladatelkou projektu Vypni Hlavu

,,Jsem původní profesí novinářka a copywriter. Pracovala jsem v několika velkých redakcích a agenturách, ale své pracovní naplnění jsem našla až ve vlastním projektu a pomoci ženám k naplněnému mateřství....

,,Jsem původní profesí novinářka a copywriter. Pracovala jsem v několika velkých redakcích a agenturách, ale své pracovní naplnění jsem našla až ve vlastním projektu a pomoci ženám k naplněnému mateřství. Jsem mámou tříletého Olivera, který za námi přišel „na první pokus“, ale při snaze o druhé miminko jsem zjistila, jak náročný proces to může být. A tak se v rámci svého projektu Vypni hlavu snažím, aby se ženy co nejméně trápily. Ať už se jich týká potrat, dlouhé snažení o miminko nebo třeba chronické ženské problémy.”, říká Klára Antonova Fischleinová

Co Tě k projektu Vypni Hlavu přivedlo?

Vlastní pád na dno, který mě naučil začít se mít o kus víc ráda. Dovolit si v životě opravdovost, a to nejen soukromě, kdy mě například odnaučil potřebě neustále se všem zavděčovat, ale osvobodil mě i pracovně. První relaxace a nápady na online kurzy pro ženy řešící svoji plodnost, ženská traumata nebo následně přípravu na pohodovější mateřství přicházely samy a postupně. Můj prvotní záměr byl nabídnout lidem s chronickým stresem, nespavostí, úzkostmi a podobnými problémy jednoduchý nástroj, který je během pár minut uvolní a dlouhodobě se stane jejich antistresovou berličkou. Relaxační nahrávky přesně za takový nástroj považuji.

Myslíš si, že hraje v prenatálním období psychika důležitou roli?

Určitě bychom ji neměly podceňovat, ale zároveň není dobré si vyčítat každé rozčilení nebo stres, protože těhotenství je tak dlouhé období, že představa neustálého zenového klidu by byla utopická. Sama vím, jak náročné těhotenství může být. Psychika je každopádně důležitá už před otěhotněním, kdy je fajn se dát dohromady nejen fyzicky, ale právě také emocionálně.

O těhotenství se říká, že je nejkrásnějším obdobím ženy. Ale žádná z nás předem neví, jak právě to její bude probíhat, jak vše zvládne, jak se bude cítit… Proto považuji za důležité jít do těhotenství s už navyklou psychohygienou, která nemusí být nijak časově náročná, jde o malé všední pečující rituálky a kvalitní produkty místo toxických. Slouží to pak jako taková kotva a snáze se v těhotenství navazuje s další potřebnou péčí. Tohle období totiž není úplně ideální na to, abychom začínaly s velkými nebo mnoha změnami úplně od začátku.

Co Ti v rámci projektu Vypni Hlavu dělá největší radost?

Jednoznačně zpětná vazba od klientek. Jejich zprávy, otevřenost a důvěra mě vždycky utvrdí v tom, že moje práce má velký smysl a že se teď věnuji svému poslání. Vždycky jsem se snažila pomáhat lidem kolem sebe a teď to dělám denně. Vedu ženy k tomu, aby byly šťastnější, uvolněnější, zdravější a třeba i k tomu, aby se jim podařilo pozvat a dát nový život. Krásnější práci jsem si nemohla přát – a že jsem toho už vyzkoušela docela dost. ☺

Dala bys na základě svých zkušeností ženám snažící se o miminko nějakou radu?

Aby neváhaly investovat do toho, co cítí, že potřebují. Nemyslím jen peníze, ale i svůj čas a pozornost. Spousta zdravých a posilujících změn v životním stylu nic nestojí. A co se týče placených služeb a produktů, radím pečlivě vybírat jednak kvalitu a jednak to, co s vámi souzní. Spíš než splašeně běhat z jedné procedury na druhou a kombinovat vše naráz to chce nacítit se na své skutečné potřeby a slabiny. Každá jsme jiná a technik, které pomáhají k otěhotnění je snad nekonečno. Jak se v tom ale vyznat?! Řešením je znát sama sebe a bez přikrášlování plusy i mínusy svého lifestylu. Pak se lépe rozhodujeme, jakým směrem se na cestě za miminkem vydat, co nás láká vyzkoušet, z čeho máme dobrý pocit.

A přestaňte se snažit být dokonalé, cokoliv si vyčítat, hodnotit své výkony, (ne)úspěchy… Berte to co nejvíc hravě, jako období, kdy obohacujete sama sebe a svůj život, ne jako honbu za dítětem, kdy jediným měřítkem úspěchu je pozitivní těhotenský test. S ženami pracuji vždy tak, aby se ze své cesty více těšily, než stresovaly a aby je posílila i pro budoucí mateřství. Neumím dát žádný univerzální recept, jak rychle a snadno otěhotnět, ale nabízím možnosti, techniky a inspiraci s ohledem osobní příběh každé klientky. Ten musí být klíčový i pro ni samotnou.

Myslíš si, že by žena během těhotenství měla komunikovat s miminkem? Je to za Tebe důležité?

Každé nastávající mamince to moc doporučuju, protože je to dojemné a uklidňující, nenahraditelné. Někdo se zdráhá mluvit na miminko nahlas, což nevadí, stačí pouhé myšlenky, můžete šeptat, zpívat mu každý večer stejné písničky, které vyjádří, co cítíte… Což se může stát prvním společným rituálem. Způsobů komunikace zkrátka existuje spousta.

Jestli otázkou navazuješ na mé relaxace pro těhotné, tak ty jsem vytvořila proto, aby se na chviličku zastavily a hlouběji propojily s vlastním tělem i miminkem. Myslím, že právě tohle si pak z těhotenství pamatujeme. Budování lásky a vztahu s naším dítětem společnými chvilkami, které vědomě a přítomně prožijeme. Stranou všedních starostí, kontrol a zařizování praktických věcí. Byla by škoda přijít o to kouzlo, které se v nás odehrává, nevšimnout si ho.

Jak dlouho trvá zdravá LUTEÁLNÍ fáze?

Jak dlouho trvá zdravá LUTEÁLNÍ fáze?

Jak nás ovlivňuje LUTEÁLNÍ FÁZE (LF) a jak Vám může pomoci Verra Komplex, pokud je Vaše LF příliš krátká? ▪️Co znamená pojem LF?Menstruační cyklus je počítám of 1.dne, kdy žena...

Jak dlouho trvá zdravá LUTEÁLNÍ fáze?

Jak nás ovlivňuje LUTEÁLNÍ FÁZE (LF) a jak Vám může pomoci Verra Komplex, pokud je Vaše LF příliš krátká? ▪️Co znamená pojem LF?Menstruační cyklus je počítám of 1.dne, kdy žena...

Jak nás ovlivňuje LUTEÁLNÍ FÁZE (LF) a jak Vám může pomoci Verra Komplex, pokud je Vaše LF příliš krátká?


▪️Co znamená pojem LF?
Menstruační cyklus je počítám of 1.dne, kdy žena krvácí do posledního dne před následujicím krvácením.
1.fáze = cyklus do ovulace
2.fáze = luteální fáze

▪️Jak dlouho trvá “zdravá” LF?
Zdravá žena by měla mít délku LF 12-16 dnů.
+/- 12 dnů ho mívají ženy s kratším menstruačním cyklem
minimálně 13 dnů LF by měla mít žena s dlouhým menstruačním cyklem

▪️Co může zapříčinit příliš krátkou/dlouhou LF?
Ženy produkují 2 důležité hormony: estrogen & progesteron
Dnes mívají ženy estrogenu nadbytek. Jeden z důvodů může být vyšší přísun E v potravinách (sója, maso,..). A ty další? Nedostatek vitaminů skupiny B, stres, vyčerpání.

Pokuf je LF zkrácená, může to mít negativní vliv na početí, potraty, apod. Tady Vás může podpořit Verra Komplex, který obsahuje celý B-Komplex.

Pokud je LF dlouhá, nejpravděpodobněji jste v jiném stavu❤️.

▪️Jak zjistíte, že máte druhou fázi menstruačního cyklu? Tedy LF?

Abyste mohla určite LF, potřebuje vědet, kdy vám končí fáze ovulace. Zjistíte to :
▪️ovulačními testy
▪️u gynekologa
▪️pozorováním děložního sekretu
▪️symptotermální metodou (nejpřesnější)

,,S láskou k tým najmenším.” Rozhovor s porodní asistentkou Janou

,,S láskou k tým najmenším.” Rozhovor s porodní...

Som komunitná pôrodná asistentka a laktačná poradkyňa. Popri kurzoch prípravy na pôrod v rodinných centrách, či online, sa venujem aj masážam tehotných žien, rebozu a taktiež masážam dojčiat. Moja práca...

,,S láskou k tým najmenším.” Rozhovor s porodní asistentkou Janou

Som komunitná pôrodná asistentka a laktačná poradkyňa. Popri kurzoch prípravy na pôrod v rodinných centrách, či online, sa venujem aj masážam tehotných žien, rebozu a taktiež masážam dojčiat. Moja práca...

Som komunitná pôrodná asistentka a laktačná poradkyňa. Popri kurzoch prípravy na pôrod v rodinných centrách, či online, sa venujem aj masážam tehotných žien, rebozu a taktiež masážam dojčiat. Moja práca je aj mojou vášňou. Bábätká zbožňujem a učím sa od nich stále niečo nové (či už sú ešte v brušku alebo už na svete). Venujem sa špeciálne prenatálnej komunikácii a bondingu. Voľný čas trávim predovšetkým so svojimi deťmi, rada čítam knihy, počúvam hudbu, blogujem a spravujem svoj instagramový účet.

Jaký je pro Tebe za celou profesi nejsilnější zážitek?

Najsilnešie zážitky boli ešte z mojich študentských čias. Popravde ich bolo viac emotívnych a ťažkých, na ktoré spomínam. Nezverejniteľných… Z tých pekných si pamätám najmä pôrod jedného mladého dievčaťa. Ostala som pri nej, aj keď mi už skončila prax, a počkala som kým porodí. Držala som ju za ruku a dodávala odvahu. Po pôrode mi pobozkala ruku. Vtedy som pochopila, že je moje miesto najmä pri podpore mamičiek..

V podstate stále zažívam veľa podobných chvíľ, každý silný príbeh v sebe spracovávam aj niekoľko dní. Som vďačná za svoju prácu, a za to, že si mamičky vyberú pri svojej ceste práve mňa..

Je něco, co nastávající maminky dělají pravidelně před porodem špatně a ty bys je na to chtěla upozornit?

Zrejme najmä tlakom okolia má budúca mamička plnú hlavu toho, čo by mala mať pre dieťatko pripravené, kúpené, vybavené. Zabúda sa na tú najdôležitejšiu prípravu samej seba na pôrod a popôrodné obdobie, správnu životosprávu. Zabúdame na využívanie intuície (dokonca ju nevedome potlačujeme), počúvanie vlastného tela a vnímanie svojho ešte nenarodeného bábätka.

To, že budeme spĺňať očakávania a nároky ostatných ľudí spôsobí spokojnosť ich samotných, nie priamo nás ani dieťatka. Práve naopak. Tlak našej spoločnosti je veľmi silný a to nielen pred pôrodom ale veľmi intenzívne aj po ňom. Čo ak zlyhám? Čo ak niečo robím zle?

Co dalšího bys nastávajícím maminkám doporučovala před porodem nepodceňovat?

Najmä prípravu na už spomínané popôrodné obdobie, šestonedelie. Základy dojčenia, starostlivosti o bábätko (prebaľovanie, kúpanie, starostlivosť o pokožku). V nemocnici bohužiaľ už nemajú toľko času, koľko by každá jedna mamička potrebovala na edukáciu.

U kolika porodů si už asistovala?

V rámci praxe sme mali mať odvedených desiatky pôrodov a stovky asistencií. Avšak tie čísla si už presne nepamätám. Nikdy som neváhala, ak bola možnosť postaviť sa k pôrodu, odviesť ho, či asistovať. Prvý pôrod, ktorý som videla, som při ňom hneď aj asistovala pôrodníkovi. Bola som jednoducho hodená do vody… Nakoľko to bol prvý pôrod v živote (predtým som ho nevidela ani na videu), bol to veľmi silný zážitok.

Máš za svou profesi nějakou negativní zkušenost s pacientkou?

Ale áno, aj keď som celkom nekonfliktný typ a myslím, že viem komunikovať aj s ľuďmi, s ktorými iní majú problém vychádzať… Však bolo pár prípadov, kedy som si musela narátať do 10 a zahryznúť do jazyka. Nemám rada odsudzovanie, posudzovanie podľa národnosti, sociálneho statusu, náboženstva. Jednoducho neznesiem netoleranciu, tak aj v práci, ako v bežnom živote.

Kdy ses rozhodla být porodní asistentkou a co jsi vystudovala?

Keď som končila strednú školu, rozhodla som sa, že pôjdem touto cestou. Zvažovala som dve povolania – pôrodnú asistentku a novorodeneckú sestru. Avšak myslím, že som sa rozhodla najlepšie. Takto mám prístup při svojej práci aj k tehotným ženám a bábätkám prakticky od úplného začiatku. Doplnila som si vzdelanie rôznymi kurzami, špecializáciou a školeniami, avšak pri mojom povolaní je stále čo sa učiť…

Jana, porodní asistentka, specialistka v oblasti rodiny a komunity

Sport v těhotenství? Udržujte se i v těhotenství v kondici!

Sport v těhotenství? Udržujte se i v těhotenstv...

Ptáte se, jaké sporty jsou vhodné v těhotenství? Čemu se naopak máte vyvarovat? Pamatujte, že těhotenství není nemoc. A pomud nemáte žádné komplikace, není důvod s pohybem přestávat.Ideální sport pro...

Sport v těhotenství? Udržujte se i v těhotenství v kondici!

Ptáte se, jaké sporty jsou vhodné v těhotenství? Čemu se naopak máte vyvarovat? Pamatujte, že těhotenství není nemoc. A pomud nemáte žádné komplikace, není důvod s pohybem přestávat.Ideální sport pro...

Ptáte se, jaké sporty jsou vhodné v těhotenství? Čemu se naopak máte vyvarovat?

Pamatujte, že těhotenství není nemoc. A pomud nemáte žádné komplikace, není důvod s pohybem přestávat.

Ideální sport pro těhotné:

-chůže na čerstvém vzduchu
-plavání
-jízda na rotopedu
-těhotenská jóga
-běh v pomalém tempu (Pozor: Běhat by měly jen ty ženy, které jsou zvyklé pravidelně běhat. Pouze do 5.měsíce těhotenství.)

Vyvarujte se:

-intenzivnímu fyzickému cvičení
-skokům a dopadům
-smrštování břišních svalů
-snižte intenzitu cvičení (Cvičte na 60 % vaší tepové frekvence.)

Máte následující potíže?

-potratila jste
-již jste rodila předčasně
-máte nízko placentu
-vysoký tlak
-čekáte dvojčata
-máte jiné zdravotní problémy

Pak se poraďte o vybraném sportu s Vašim ošetřujícím lékařem.

Rozhovor s porodní asistentkou, Barborou Primakovou.

Rozhovor s porodní asistentkou, Barborou Primak...

,,Jsem porodní asistentka na porodním sále, laktační poradkyně, vedu předporodní přípravu, nabízím služby osobní porodní asistentk. Odvádím svoji práci s láskou a respektem. Ve volném čase ráda čtu, chodím do...

Rozhovor s porodní asistentkou, Barborou Primakovou.

,,Jsem porodní asistentka na porodním sále, laktační poradkyně, vedu předporodní přípravu, nabízím služby osobní porodní asistentk. Odvádím svoji práci s láskou a respektem. Ve volném čase ráda čtu, chodím do...

,,Jsem porodní asistentka na porodním sále, laktační poradkyně, vedu předporodní přípravu, nabízím služby osobní porodní asistentk. Odvádím svoji práci s láskou a respektem.

Ve volném čase ráda čtu, chodím do přírody, věnuji se svému IG účtu a relaxuji.

Stát se porodní asistentkou bylo to nejlepší rozhodnutí v mém životě.” říká Barbora Primaková, porodní asistentka.

Dokázala bys z hlavy prozradit, u kolika porodů si již asistovala?

To si, bohužel, nevzpomenu. Jako studentky porodní asistence musíme mít odvedeno 40 porodů. Nějaké stovky už to určitě budou. Plánuji to ke konci roku s pomocí porodní knihy sečíst, abych sama věděla. :)

Jaký je to pro Tebe pocit, když vše proběhne během porodu v pořádku a pomůžeš porodit zdravé miminko?

Nepopsatelný! Jsem šťastná, spadne mi obrovský kámen ze srdce, protože člověk nikdy neví, co se může u krásně probíhajícího porodu stát. Miluju ten pocit „PO“, kdy se kouknu na spokojenou ženu, která má v naručí své dítě a její oči říkají „děkuji“.

Kdy je ten správný čas oslovit porodní asistentku?

Počkala bych první trimestr, a pak bych začala shánět, abych našla „tu pravou“. Tedy ideálně co nejdříve!

Chodí za Tebou maminky s tím, že chtějí rodit doma? Doporučuješ tuto variantu?

Spíše nechodí, asi jak vědí, že pracuji v porodnici, tak se mne na to nezeptají. Pokud chce žena rodit doma, je to její volba, její zodpovědnost. Měla by vědět o rizicích, určitě nerodit doma sama, ale s někým, kdo je k vedení porodů vyškolený a měla by se na porod doma připravovat celé těhotenství, ne si měsíc před porodem rozmyslet, že chce rodit doma. I na porod doma je důležitá kvalitní, předporodní příprava.

Porodní asistentka, Barbora Primaková

Jaký je pro Tebe za celou profesi nejsilnější zážitek?

Asi si nevybavím nic konkrétního. Každý porod je jiný, každý probíhá jinak, každá žena je výjimečná něčím jiným, z každého porodu si odnáším něco nového, nějaké ponaučení.

Baru a prozradíš nám, kdy ses rozhodla, že chceš být porodní asistentka?

Původně jsem chtěla být pediatr či gynekolog, nicméně osud to chtěl jinak a na medicínu jsem se nedostala. Jako záchranu jsem si dávala přihlášku na porodní asistenci, ale vůbec jsem nevěděla, jaké má porodní asistentka kompetence, co všechno to bude obnášet.

To mne právě v první ročníku neuvěřitelně nakoplo a teď jsem tam, kde jsem. :)

Barboru Primakovou můžete v případě zájmu kontaktovat na Instagramu, kde ji najdete pod jménem @mojeporodniasistentka

*titulní fotka vypůjčená z instagramového účtu @evarosebirth

Kam dále...

Zajímá Vás, kdo stojí za Verrou?

Přečtěte si pár vět o společnosti Verra, a kdo tvoří její tým.

Produkt jako stvořený pro Vás a Vaše miminko.

Když přemýšlíte o miminku. Když se o něj snažíte a když už ho v bříšku máte.